Φινλανδία: Στις 15 Μαΐου το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σημαίες Φινλανδία - ΝΑΤΟ

Την πρόθεσή τους να εντάξουν την Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, κίνηση που -όπως ξεκαθάρισε η Ρωσία- θα στοχοποιήσει τη χώρα και θα αυξήσει τους κινδύνους για το λαό της, εξέφρασαν σήμερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της χώρας.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, αναφέρουν ότι η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει άμεσα αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί την Κυριακή 15 Μάη στην βορειοατλαντική συμμαχία.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.

«Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών», προσθέτουν.

Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα, είχε μέχρι σήμερα κρατήσει καθεστώς ουδετερότητας, απόφαση που πλέον αλλάζει και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...