Φοίνικες και πύραυλοι

Χαρακτηριστική παραλία με φοίνικες στο τροπικό νησί Χαϊνάν, Κίνα - Νότια Κινεζική Θάλασσα
Φώτο Αρχείου / Χαρακτηριστική παραλία με φοίνικες στο τροπικό νησί Χαϊνάν, Κίνα – Νότια Κινεζική Θάλασσα / ΠΗΓΗ: WIKIPEDIA

Νοτίως της ενδοχώρας της Κίνας βρίσκεται το τροπικό νησί Χάιναν, σημαντικό τουριστικό θέρετρο της χώρας. Κοκκοφοίνικες και γαλάζια νερά, αποτελούν πόλο έλξης για Κινέζους και μη. Αυτή είναι η μία πλευρά όμως του νησιού. Στο συγκεκριμένο νησί εδρεύει ναυτική βάση του κινέζικου στρατού και συγκεκριμένα των πυρηνικών υποβρυχίων, η οποία χρησιμοποιείται και ως αεροναυτική βάση. Πρόσφατα μάλιστα έχει αρχίσει να λειτουργεί και ως βάση για αεροπλανοφόρα.

Ναυτική Βάση του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας στο τροπικό νησί Χαϊνάν - Νότια Κινεζική Θάλασσα
Φώτο Αρχείου / Ναυτική Βάση του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας στο τροπικό νησί Χαϊνάν το 2016 – Νότια Κινεζική Θάλασσα / ΠΗΓΗ: WIKIPEDIA

Την περασμένη Τρίτη, η Κίνα εκτόξευσε τον τελευταίο της πύραυλο από το νησί Χάιναν, καθώς προχωρά προς τον στόχο της ανάπτυξης επαναχρησιμοποιήσιμων οχημάτων εκτόξευσης. Η παρθενική πτήση του πυραύλου Long March-8, μεταφέροντας πέντε δορυφόρους στο διάστημα, έγινε πέντε ημέρες μετά την επιστροφή της αποστολής Chang’e 5 από το φεγγάρι. Μια μελλοντική παραλλαγή του νέου πυραύλου, το Long March-8R, θα επαναχρησιμοποιηθεί, τοποθετώντας το στο ίδιο επίπεδο με τη σειρά Falcon της αμερικανικής αεροδιαστημικής εταιρείας SpaceX. Ο Wu Yitian, αναπληρωτής διευθυντής του Long March-8, δήλωσε ότι ο νέος πύραυλος ήταν οικονομικά αποδοτικός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος τους είναι να κερδίσουμε θέση στην αγορά διαστημικής εκτόξευσης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Χαρακτηριστική ξενοδοχειακή εγκατάσταση σε παραλία στο τροπικό νησί Χαϊνάν, Κίνα - Νότια Κινεζική Θάλασσα
Φώτο Αρχείου / Χαρακτηριστική ξενοδοχειακή εγκατάσταση σε παραλία στο τροπικό νησί Χαϊνάν, Κίνα – Νότια Κινεζική Θάλασσα / ΠΗΓΗ: WIKIPEDIA

Στόχος είναι αυτοί οι νέοι πύραυλοι να μπορούν να ανακτηθούν μέσω κάθετης προσγείωσης, μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο προετοιμασίας των μελλοντικών εκκινήσεων, ενώ τα επαναχρησιμοποιήσιμα μέρη θα προσγειώνονταν σε μια πλωτή πλατφόρμα. Ο Song Zhengyu, επικεφαλής μηχανικός του Long March-8, δήλωσε ότι η Κίνα θα δοκιμάσει το επόμενο έτος ένα σταντ για πυραύλους που θα χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση του Long March-8R.

Πλοίο Αεροπλανοφόρο Shandong Κίνας
Αεροπλανοφόρο Shandong Κίνας

Με την εκτόξευση στάλθηκαν πέντε δορυφόροι σε καθορισμένες τροχιές. Τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή πειραμάτων σε τεχνολογίες τηλεπισκόπησης και επικοινωνίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ο νέος πύραυλος προορίζεται να καλύψει τη ζήτηση για πιο οικονομικές και συχνές εμπορικές αποστολές μεσαίου φορτίου. Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας είναι κρατικό, αλλά παρέχει εμπορικές υπηρεσίες εκτόξευσης για άλλες χώρες και εταιρείες.

Γκιουλιγιανγκ στο τροπικό νησί Χαϊνάν, Κίνα - Νότια Κινεζική Θάλασσα
Φώτο Αρχείου / Γκιουλιγιανγκ στο τροπικό νησί Χαϊνάν, Κίνα – Νότια Κινεζική Θάλασσα / ΠΗΓΗ: WIKIPEDIA

Σε αντίθεση με τους περισσότερους πυραύλους, η νέα σειρά θα χρησιμοποιεί μη τοξικά προωθητικά. Θα απαιτούνται περίπου 10 ημέρες προετοιμασίας για να ξεκινήσει. Η εκτόξευση θεωρείται ως η τελευταία πιο σημαντική δραστηριότητα εξερεύνησης του διαστήματος για την Κίνα φέτος, κλείνοντας ένα κεφάλαιο στο διαστημικό πρόγραμμα. Το 2020, οι μηχανικοί του διαστήματος έχουν αναπτύξει αποστολές υψηλού επιπέδου στον Άρη και τη Σελήνη, ολοκλήρωσαν τον αστερισμό δορυφόρου πλοήγησης BeiDou και δοκίμασαν νέα διαστημόπλοια, πυραυλικά οχήματα και ενότητες διαστημικού σταθμού.Τον Ιούλιο, η έρευνα Tianwen-1 ξεκίνησε για τον Άρη, όπου και αναμένεται να φτάσει τον Φεβρουάριο.

Τοπικό Μουσείο στο τροπικό νησί Χαϊνάν, Κίνα - Νότια Κινεζική Θάλασσα
Φώτο Αρχείου / Τοπικό Μουσείο στο τροπικό νησί Χαϊνάν, Κίνα – Νότια Κινεζική Θάλασσα / ΠΗΓΗ: WIKIPEDIA

Παράλληλα, η Κίνα διεξήγαγε μια μυστική δοκιμαστική πτήση για αυτό το επαναχρησιμοποιήσιμο αεροπλάνο σταθερών πτερών. Την περασμένη Πέμπτη, μια διαστημική κάψουλα που μεταφέρει 1,7 κιλά (3,8 λίβρες) βράχου και εδάφους από την επιφάνεια του φεγγαριού προσγειώθηκε πίσω στη Γη. Έπειτα από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, η Κίνα είναι η τρίτη χώρα που επέστρεψε σεληνιακά δείγματα. Τόσο η κίνηση αυτή καθεαυτή, αλλά και η τεχνολογία επαναχρησιμοποιούμενων συστημάτων εκτόξευσης – κάτι το οποίο μέχρι στιγμής αποτελούσε πρωτοπορία των ΗΠΑ – αποδεικνύουν την γρήγορη κούρσα που πραγματοποιούν οι Κινέζοι στους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Χάρτης που απεικονίζει τις διεκδικήσεις της Κίνας της Μαλαισίας, του Βιετνάμ, του Μπρουνέυ, των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν στη Νότια Κινεζική Θάλασσα / Πηγή: WIKIPEDIA

Το γεγονός αυτό, μαζί με όλα όσα έχουν προηγηθεί, δείχνουν ότι η Κίνα προσπαθεί με κάθε τρόπο να “μπει στο μάτι” των ΗΠΑ, αλλά και των συμμάχων τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Πιο συγκεκριμένα, τους συνεχείς διαπληκτισμούς με το Βιετνάμ για τα διαφιλονικούμενα νησιά Paracell, αλλά και την πρόσφατη επίσκεψη του Πομπέο σε κράτη της περιοχής. Σίγουρα η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι ταυτόσημο με την πρόοδο. Στο πλαίσιο όμως των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών τέτοιου βεληνεκούς – μεταξύ ΗΠΑ και Κϊνας – δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για τεχνολογία και επιστήμη, στην υπηρεσία του κέρδους και όχι της κάλυψης των αναγκών των λαών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην συγκεκριμένη περιοχή η όξυνση των δύο ιμπεριαλιστικών κρατών παίρνει επικίνδυνη τροπή.

Χάρτης του τροπικού νησιού Χαϊνάν, Κίνα - Νότια Κινεζική Θάλασσα
Φώτο Αρχείου / Χάρτης του τροπικού νησιού Χαϊνάν, Κίνα – Νότια Κινεζική Θάλασσα / ΠΗΓΗ: WIKIPEDIA

Φ.Κ.

Δείτε ακόμα...