Κίνα: Νησί Χάιναν

Πλοίο Αεροπλανοφόρο Shandong Κίνας
Αεροπλανοφόρο Shandong Κίνας

Ο εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κίνα είναι γεγονός. Και πώς θα μπορούσε να γίνει άλλωστε διαφορετικά, στο σημείο του ανταγωνισμού που βρίσκονται οι ΗΠΑ με την Κίνα. Και τα δύο ιμπεριαλιστικά κράτη επιδιώκουν τη δημιουργία βάσεων σε στρατηγικά σημεία του Ειρηνικού και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, προκειμένου να είναι σε θέση να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Τελευταία είδηση που έρχεται από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι η κατασκευή αποβάθρας, στο κινέζικο ναυτικό συγκρότημα στο νησί Χάιναν και πιο συγκεκριμένα στη Ναυτική βάση του λιμανιού Yulin, στην περιοχή Sanya σημείο όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν τα αεροπλανοφόρα νέας γενιάς της Κίνας. Στη συγκεκριμένη βάση, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το αεροπλανοφόρο Shandong, τον προηγούμενο χρόνο. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η κατασκευή αφορά κυρίως την εξυπηρέτηση των νέων αεροπλανοφόρων Τύπου 002, με μύχια επιθυμία τη μεταφορά τουλάχιστον ενός στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Στόχος της Κίνας είναι να μπορούν τα αεροπλανοφόρα να συντηρούνται και σε αυτό το σημείο, καθότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν όλες οι ανάγκες συντήρησης των αερομεταφορέων, με αποτέλεσμα τα ογκώδη πλοία θα πρέπει να μεταφέρονται στα ναυπηγεία κατασκευής.

Αυτό είναι ακόμη μία απόδειξη για το ότι το γεωπολιτικό παιχνίδι των δύο ιμπεριαλιστών «τιτάνων» σκληραίνει. Έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες που κάνουν και τα δύο κράτη για να εδραιώσουν την παρουσία τους στην περιοχή και να επιβεβαιώσει δηλώσεις ανώτατων αξιωματικών του ΝΑΤΟ, ότι το μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην περιοχή του Ειρηνικού.

Φ.Κ.

Δείτε ακόμα...