Φωτιά στη Ζήρια Αχαΐας: Μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια

Πυροσβεστική - Δάσος - Πυρκαγιά στην Αιγιάλια Αχαΐας, Σάββατο 31 Ιουλίου 2021
Πυρκαγιά στην Αιγιάλια Αχαΐας, Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 / Πλωτό της Πυροσβεστική επιχειρεί κατάσβεση από τη θάλασσα / Πηγή: Eurokinissi

Ιδιαίτερα δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αχαία, όπου συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια.

Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει για τις κατοικημένες περιοχές που απειλούνται από τις φλόγες, ενώ ήδη έχουν προκληθεί σημαντικές καταστροφές σε σπίτια, αγροτικές εκτάσεις και άλλες περιουσίες.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, οι διασώστες του έχουν επέμβει σε έξι περιστατικά. Τέσσερις άνθρωποι διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Αιγίου και ένας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Επίσης, σε ένα περιστατικό δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες αλλά δεν έγινε διακομιδή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα. 

Στην έκταση που καίγεται υπάρχουν πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις και δημοφιλείς παραλίες, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός λουόμενων.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο απεγκλωβισμός τους έγινε μέσω της θάλασσας, από σκάφη του λιμενικού, από πυροσβεστικό πλοιάριο και από ιδιωτικά σκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 150 άτομα χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν δια θαλάσσης. 

Η φωτιά ξεκίνησε από τη Ζήρια, πέρασε επί της ουσίας μέσα από το χωριό και κατευθύνθηκε παραλιακά προς Καμάρες και Λαμπίρη. Τα χωριά Ζήρια, Άνω ΖήριαΛαμπίριΚαμάρες και Λόγγος έχουν εκκενωθεί. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, Γ. Ντίνο, στη Ζήρια έχουν καεί τουλάχιστον 20 σπίτια.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Αχαΐα βρίσκονται στο πόδι

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Αχαΐα βρίσκονται στο πόδι για να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες των λαϊκών οικογενειών. Κλιμάκια του Κόμματος είναι στις περιοχές που δοκιμάζονται, ενώ ομάδες περιφρούρησης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ φυλάνε δασικές εκτάσεις. 

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκονται ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, ο Κώστας Πελετίδης, Δήμαρχος Πάτρας και μέλος της ΕΠ Δ. Ελλάδας του Κόμματος και ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δ. Ελλάδας. 

Στο μέτωπο της Αιγιάλειας, σε Καμάρες και Ροδοδάφνη βρέθηκε η Αγγελική Κουρή, δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Αιγιάλείας.

«Ο λαός του νομού μας να παραμένει σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας», τονίζει η ΤΕ Αχαΐας

Πυρκαγιά στο Λαμπίρι: Από την πρώτη στιγμή εργαζόμενοι και δημοτική αρχή Πατρέων στην πρώτη γραμμή της μάχης

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στο Λαμπίρι, εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων με μηχανήματα είναι στην πρώτη γραμμή με τον Αντιδήμαρχο Μιχάλη Αναστασίου και δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, ενισχύοντας το έργο των τμημάτων της Πυροσβεστικής.

Στο πύρινο μέτωπο έχουν μεταβεί ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς.

Επιχειρούν 290 πυροσβέστες

Συνολικά στην περιοχή της Αιγιαλείας επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλίας. 

Επίσης, στην περιοχή έχει μεταβεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Τις τελευταίες μέρες ο λαός της Αχαΐας βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος με επικίνδυνες πυρκαγιές, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτήματα. Σε κάθε περίπτωση, η εμπορευματοποίηση της γης, οι σχεδιασμοί για «πράσινες» μπίζνες, η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής και τα άλλα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού λειτουργούν ως καύσιμη ύλη για τις δασικές πυρκαγιές. 

Είναι χαρακτηριστικό πως -σύμφωνα με πληροφορίες του πόρταλ- στο βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με την τροφοδοσία των πυροσβεστών, αφού υπήρχε μόλις ένας πυροσβεστικός κρουνός. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα ψηλά οχήματα της Πυροσβεστικής δεν μπορούσαν να κατευθυνθούν στα σημεία που έπρεπε εξαιτίας των έργων για το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο.

Δείτε ακόμα...