Φθιώτιδα: Λιμενικοί έσωσαν ψαρά – Υποστελέχωση και ελλείψεις σε μέσα

Λιμεναρχείο Στυλίδας
Φώτο Αρχείου / Λιμεναρχείο Στυλίδας / Πηγή: stilida.com

Από βέβαιο πνιγμό έσωσαν τον 66χρονο άνδρα που έπεσε στα παγωμένα στο λιμάνι της Στυλίδας, στη Φθιώτιδα, οι λιμενικοί. Ο Γιώργος Γιαταγάνας, πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών (ΕΠΛΣ) στην Φθιώτιδα που ήταν παρών στο περιστατικό, περιέγραψε στο Star Κεντρικής Ελλάδας πώς κατάφεραν με πολύ δυσκολία να βγάλουν τον ερασιτέχνη ψαρά από την θάλασσα. Με αφορμή το περιστατικό το alt.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης κι αφού μας επιβεβαίωσε τα γεγονότα μάθαμε και για τις δυσκολίες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν όσοι υπηρετούν στην περιοχή. Η υποστελέχωση και οι ελλείψεις σε μέσα παραμένουν.

Το περιστατικό

Η ώρα ήταν 9:20 το πρωί της Πέμπτης 20/01/22 και ο 66χρονος ανέβηκε στην βάρκα του. Η βάρκα ήταν σκεπασμένη με πάγο, γλίστρησε και έπεσε στο νερό. Για καλή του τύχη μία κυρία που περνούσε από το σημείο κάλεσε τους λιμενικούς, που βρέθηκαν εκεί σε δευτερόλεπτα. Η επιχείρηση διάσωσης ήταν δύσκολη καθώς ο άνδρας δεν συνεργαζόταν αφού ήταν σε κατάσταση σοκ. Αφού εξασφάλισαν οι λιμενικοί ότι δεν θα βυθιστεί ο άνθρωπος ξεκίνησαν την προσπάθεια ανέλκυσης του καθώς το βάρος του και η άμπωτη δυσκόλευε τη διαδικασία. Μετά από λίγη ώρα τον ανέβασαν στην προβλήτα του αλιευτικού καταφυγίου της Στυλίδας και με ασθενοφόρο διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Σήμερα είναι καλά στην υγεία του.

ΕΠΛΣ Φθιώτιδας: Συγχαρητήρια στους λιμενικούς

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Φθιώτιδας με δελτίο τύπου εξέφρασε τα συγχαρητήρια της στους λιμενικούς του Λιμεναρχείου Στυλίδας για το αίσθημα επαγγελματισμού κι ευθύνης που επέδειξαν. Ταυτόχρονα ο κ. Γιαταγάνας (Πρόεδρος της Ένωσης) καλεί τους ψαράδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες που θα επικρατεί παγετός.

Λιμενικές Αρχές Φθιώτιδας: Υποστελέχωση και ελλείψεις σε μέσα

Αλιευτικό καταφύγιο Στυλίδας - Στο βάθος το φουσκωτό του Λιμεναρχείου Στυλίδας
Φώτο Αρχείου / Αλιευτικό καταφύγιο Στυλίδας – Στο βάθος το φουσκωτό του Λιμεναρχείου Στυλίδας / Πηγή: STAR Κεντρικής Ελλάδας

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό το alt.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΕΠΛΣ Φθιώτιδας και πληροφορηθήκαμε από «πρώτο χέρι», εκτός από τα γεγονότα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι υπηρετούν στη Στυλίδα, τη Γλύφα, την Αταλάντη, τη Λάρυμνα, γενικά στον Βόρειο Ευβοϊκό από την ακτή της Ρούμελης. Θυμίζουμε ότι ο Γιώργος Γιαταγάνας είναι και ΄Β Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ).

Διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης και ελλείψεων σε μέσα παραμένουν στις λιμενικές αρχές της περιοχής. Με Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ έχει αναδείξει αυτά τα ζητήματα. Παρόλα αυτά το Υπουργείο Ναυτιλίας αρκείται σε γενικόλογες απαντήσεις δείχνοντας, ουσιαστικά, αδιαφορία. Η ίδια η Ένωση με ανακοινώσεις της επανειλημμένα προβάλλει τα προβλήματα αυτά και ζητά λύσεις. Μάλιστα το καλοκαίρι σε συνάντηση που είχε το ΔΣ της ΕΠΛΣ Φθιώτιδας με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας εξέθεσαν για άλλη μια φορά οι λιμενικοί τα αιτήματά τους. Να σημειώσουμε ότι στη μεγάλη πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια βγήκαν στη επιφάνεια όλες αυτές οι ελλείψεις με τον πιο επικύνδυνο τρόπο, παρά την αυτοθυσία των λιμενικών.

Σήμερα τα λιμενικά έργα που απαιτούνται έχουν παραμείνει ανέξοδες ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο και η υποστελέχωση συνεχίζεται κι εντείνεται. Όσο για τα πλωτά μέσα των λιμενικών αρχών της περιοχής αυτές τις μέρες λειτουργούν μόνο δύο φουσκωτά σε Στυλίδα κι Αταλάντη αντίστοιχα. Όσο για τη Γλύφα, το φουσκωτό κάνει μόνο για «μπουνάτσες»!

Με πληροφορίες από Φωνή Λ.Σ, STAR Κεντρικής Ελλάδας

Δείτε ακόμα...