«Φύλλο Πορείας»: Μία ενδιαφέρουσα έκδοση που οφείλει να προμηθευθεί κάθε νεοσύλλεκτος

ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΕΙΑΣ

Το “Φύλλο Πορείας” είναι μία έκδοση της Επιτροπής για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η έκδοση του «Φύλλου Πορείας» αποτελεί προσπάθεια αποτύπωσης της ιστορικής πορείας των κοινωνιών, του κράτους, της συγκρότησης και ανάπτυξης του μηχανισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τη ζωή στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

Είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας με τη συγκέντρωση ιστορικών στοιχείων, ντοκουμέντων, γεγονότων, πληροφοριακού υλικού. Έχει εμπλουτιστεί με αρχειακό και φωτογραφικό υλικό και κάποια από αυτά, δημοσιεύονται για πρώτη φορά από το αρχείο του ΚΚΕ.

Κάθε νέος έχει την ευκαιρία να μάθει σημαντικές στιγμές, λαμπρές σελίδες που έγραψε ο λαός μας κατά τον 20ό αιώνα. Ακόμη, μπορεί να διαβάσει την αξιοποίηση των μηχανισμών καταστολής όπως εκφράστηκε σε μια σειρά ιστορικών γεγονότων. Τη συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε μια σειρά ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ξεχωριστή θέση έχει ο “Πειθαρχικός Ουλαμός Καλπακίου”. Τόπος εξορίας για τους κοµµουνιστές φαντάρους, για τα µέλη της Οµοσπονδίας Κοµµουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) ή όποιους καταγγέλλονταν ως τέτοιοι. Στα γράµµατα των αλύγιστων φαντάρων και στις ανταποκρίσεις της εποχής, περιγράφονται ανάγλυφα τα καταναγκαστικά έργα, τα βασανιστήρια, η αντιπαράθεση µε τους διοικητές τους.

Ακόμη παρουσιάζεται η σύγχρονη εξέλιξη του ελληνικού κράτους, του στρατού και των άλλων μηχανισμών. Επιχειρήσεις και στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα οποία συμμετέχει η χώρα μας στα πλαίσια της προώθησης των συµφερόντων των ιµπεριαλιστών στην περιοχή.

Σαφώς λοιπόν, κάθε νέος που ετοιµάζεται να υπηρετήσει τη θητεία του, είναι καλό να γνωρίζει τα παραπάνω. Τι είναι, δηλαδή, ο στρατός και τι πρέπει να κάνει.

Συνήθως µετά τις σπουδές ή και μετά το σχολείο, υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Η υποχρέωση αυτή, δεν αποτελεί µια ξεχωριστή ή στεγανοποιηµένη περίοδο της ζωής του, ξεκοµµένη από την προηγούµενη κοινωνική ζωή.

Η στρατιωτική θητεία µπορεί να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, να αλλάζει η καθηµερινότητα και οι δραστηριότητες της ζωής.

Ωστόσο, αξίζει να συγκρουστεί με κάθε στερεότυπο ( που τελικά δεν οφελεί τον ίδιο) και να υπηρετήσει μία θητεία που θα την θυμάται και θα είναι υπερήφανος.

Μπορεί, λοιπόν, να κρατήσει μία αγωνιστική στάση, κόντρα στο γνωστό «εδώ είναι στρατός, μην μιλάς». Να παρακολουθεί τις εξελίξεις, τα εργασιακά και κοινωνικά προβλήµατα, να διαβάζει εφηµερίδες, να αναπτύσσει πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, δίνοντας νόημα και ενδιαφέρον στη θητεία του.

Ο νέος στρατευµένος πρέπει να έχει «οδηγό του» σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, ότι τα δικαιώµατά του δεν σταµατούν στην πύλη του στρατοπέδου.

Τα δικαιώματα αυτά απορρέουν όχι τόσο από το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει κάποια από αυτά για τους στρατευμένους. Αυτά καταχτιούνται στην πράξη και απορρέουν από την αγωνιστική στάση ζωής που έχει υποχρέωση ο κάθε νέος να υπερασπιστεί κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά και στην υπόλοιπη ζωή του.

Αυτό προϋποθέτει πως ο νέος θεωρεί τη θητεία του ως συνέχεια της υπόλοιπης ζωής του.

Μέσα, λοιπόν, από ιστορικές στιγμές, αλλά και τη σημερινή εμπειρία το «Φύλλο Πορείας» μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο για τον κάθε νεοσύλλεκτο.

Αξίζει λοιπόν, να το προμηθευτεί κάθε στρατιώτης και να το διαδώσει.

Καλή θητεία!

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...