Γ. Ντουνιαδάκης: Όχι στα διλήμματα και την αντιλαϊκή πολιτική – Τώρα ΚΚΕ!

Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α, ΚΚΕ
Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, είμαστε αισιόδοξοι! Οι φοιτητές έδωσαν σαρωτική νίκη στην παράταξη της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, αφήνοντας και πάλι δεύτερη την παράταξη της ΝΔ και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ πολύ – πολύ πιο πίσω. Η νεολαία έκανε το βήμα! Το ίδιο χιλιάδες κόσμου που συναντάμε στους χώρους δουλειάς, στα χωριά και τις γειτονιές, μας βεβαιώνουν: “Τώρα ΚΚΕ!”!

Η ακρίβεια, οι πλειστηριασμοί, οι πετσοκομμένοι μισθοί και συντάξεις κυριαρχούν στη ζωή μας. Ολαός κινδυνεύει από σεισμούς, πλημμύρες, χιόνια, φωτιές τελευταία και από τρένα. Αλλά και ο λεγόμενος βόρειος οδικός άξονας εδώ στη Κρήτη τι άλλο είναι παρά “Τέμπη”;; Τώρα μετά από τόσα χρόνια πάνε να τον ξεκινήσουν, όχι βέβαια για να καλύψουν τις ανάγκες του κρητικού λαού για ασφαλείς, φθηνές και γρήγορες μετακινήσεις. Αν αυτός ήταν ο στόχος τους θα τον είχαν φτιάξει πολλά χρόνια πριν. Τώρα επιτάσσουν την κατασκευή του ΒΟΑΚ τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και οι προτεραιότητες της ΕΕ, βάζοντας το λαό να διπλο-πληρώνει και με διόδια τους κατασκευαστές.

Κακά τα ψέμματα, στα Χανιά τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμμένα. Η ολοκλήρωση της παράκαμψης στα Τοπόλια, η αποκατάσταση και αποζημίωση των ζημιών από τις πλημμύρες του 2019, ή αποκατάσταση του φράγματος Βαλσαμιώτη έχουν στοιχειώσει. Μετά από χρόνια το στρατόπεδο Μαρκοπούλου φαίνεται να επιστρέφει στο Χανιώτικο λαό, τώρα πληρώνοντας μερικά εκατομμύρια και σχεδιάζοντας όμως την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση του. Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, το φρούριο Ιτζεδίν παραμένουν εγκαταλελειμμένα. Η χρηματοδότηση του μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη στο Γαλατά για τη δημιουργία και λειτουργία του χωρίς οικειοποίηση από ιδιώτες επιχειρηματίες βρίσκεται σε τέλμα. Στην ίδια εγκατάλειψη βρίσκεται και το μνημείο της Μάχης της Κρήτης. Τι να πούμε και για τα κολυμβητήρια …

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ζήσουν πλέον τις οικογένειές τους. Το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τους έχει τσακίσει! Οι αγρότες μας βιώνουν τις συνέπειες από τις συμφωνίες της ΚΑΠ, όπου οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης αποδείχνονται κάλπικοι μιας και μειώνονται δραστικά οι ενισχύσεις ιδιαίτερα στους ελαιοκαλλιεργητές. Με την πλάτη στον τοίχο είναι επίσης οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, έρμαιο στις διαθέσεις μεγαλεμπόρων και εμποροβιομήχανων.

Υγεία παιδεία άλλες υπηρεσίες στο νομό στενάζουν από την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, συμπληρώνοντας εικόνα εγκατάλειψης του λαού της περιοχής. Κατά τα λοιπά το “θαύμα του τουρισμού” στηρίζεται σε εξουθενωτικά ωράρια για τους εργαζόμενους, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι εργάζονται μια ζωή πνιγμένοι από τον ανταγωνισμό των μεγαλοεπιχειρηματιών και την υπερφορολόγηση.

Η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά υπέρ του λαού μετά τις εκλογές, όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί. Επομένως θα χρειαστούμε ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση τόσο μέσα στη βουλή όσο και έξω στο δρόμο. Γιατί ετοιμάζεται:

 • Μαζική έφοδος των funds και των τραπεζών στα σπίτια του λαού. Εκεί οδηγούν οι νόμοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την πρώτη κατοικία.
 • Νέος κύκλος φοροληστείας του εργαζόμενου λαού.
 • Νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, που δεν πρέπει να την πληρώσουν ξανά η εργατική τάξη και οι φτωχοί επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου.

Γι’ αυτό καλούμε να ψηφίσει ΚΚΕ, κάθε καλοπροαίρετο λαϊκό άνθρωπο, όπως και κάθε συνάδελφό μου εν ενεργεία ή απόστρατο, έστω και αν δε συμφωνεί σε όλα μαζί μας. Γιατί μόνο με ισχυρό ΚΚΕ θα καταφέρουμε να βάλλουμε εμπόδια, να πάρουμε ανάσες, μέχρι και να αποτρέψουμε βάρβαρα μέτρα που θα πάνε να επιβληθούν.

Αυτές τις μέρες που απομένουν ως τις εκλογές, πρέπει να θυμόμαστε ότι το ΚΚΕ ήταν στο πλευρό εργαζόμενων, ανέργων, συνταξιούχων, αλλά και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατευμένων, εν ενεργεία και αποστράτων). Ανέδειξε προβλήματα, στηρίζοντας κάθε δίκαια διεκδίκηση, απέναντι στο αντιλαϊκό κράτος και τις κυβερνήσεις των μνημονίων και της «δημοσιονομικής σταθερότητας». Οι εκλεγμένοι του βρέθηκαν στο πλευρό λαϊκών ανθρώπων που το σπίτι τους κινδύνευε να πάρουν οι τράπεζες και τα funds, ή σε φωτιές και πλημμύρες.

Συμπεράσματα έχουμε βγάλει. Έτσι :

 • Καμιά εμπιστοσύνη στα λόγια τα ωραία τα μεγάλα! ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεσμεύονται απ’ το «ταμείο ανάκαμψης», χωρίς να λένε ότι αυτό περιλαμβάνει πάνω από 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέχρι το 2026.
 • Δεν ψηφίζουμε όσους στύβουν τον λαό για να πριμοδοτούν με χίλιους διό τρόπους το ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο, αυτούς που μετράνε «κέρδη και ζημιές», ενώ «εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές».
 • Δεν ψηφίζουμε κόμματα που τα προηγούμενα χρόνια συναίνεσαν σε απολιγνιτοποίηση, χρηματιστήριο Ενέργειας, ΑΠΕ, Ταμείο Ανάκαμψης, Ναυπηγεία, ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς κ.α.
 • Καμιά εμπιστοσύνη σε όσους έχουν κοινές στρατηγικές δεσμεύσεις με ΗΠΑ ΝΑΤΟ και ΕΕ και μας μπλέκουν σε πολέμους χωρίς κανένα συμφέρον για την πατρίδα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ούτε ψηφίζουμε κανέναν από αυτούς που προεκλογικά, δε συζητούν ούτε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε για τα οπλικά συστήματα που έχουν στείλει, ή θα στείλουν μετά τις εκλογές, αδυνατίζοντας την άμυνα των νησιών. Καμιά εμπιστοσύνη, ούτε σε όσους συμφωνούν στην ίδια πολιτική, εστιάζοντας απλά στα ανταλλάγματα.
 • Καμιά εμπιστοσύνη σ’ εκείνους που βάφτισαν τα νησιά του Αιγαίου «ΝΑΤΟϊκά νησιά», ή όσους δεν έχουν κανένα «ταμπού» με τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο, δηλαδή στη μοιρασιά χωρίς κανόνες, για το «χατίρι» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τα κέρδη των εγχώριων και ξένων ομίλων εξόρυξης.
 • Δεν ψηφίζουμε ακόμη όσους βλέπουν με καλό μάτι μια συμφωνία στο Αιγαίο τύπου «Πρεσπών».
 • Δεν ψηφίζουμε, όσους γέμισαν την Ελλάδα με αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις – ορμητήρια ιμπεριαλιστικών πολέμων, που παράλληλα αποτελούν στόχους αντιποίνων και καταστροφών, όπως η Σούδα και το Ακρωτήρι. Ενδεχόμενο που μεγαλώνει καθώς οι Αμερικανοί διογκώνουν παραπέρα την παρουσία τους στο Ακρωτήρι, ώστε σύντομα να είναι έτοιμοι για εντατικότερη χρήση της βάσης σε πολέμους, επιδρομές καταστροφές και αλλαγές συνόρων. Με την γενίκευση του πολέμου να είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο, οι ρωσικοί πύραυλοι είναι σίγουρα σε ετοιμότητα.
 • Δεν ψηφίζουμε αυτούς που άνοιξαν το δρόμο, χειροκρότησαν, ή υπόγραψαν συμφωνίες με τους μακελάρηδες ξένων λαών, που μάλιστα σπάνε και τραμπουκίζουν στη πόλη μας. Το ΚΚΕ αγωνίζεται, για να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να σταματήσει η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Αγωνίζεται για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με τον λαό στην εξουσία. Για όλα αυτά και για πολλά άλλα, ας κάνουμε λοιπόν το πρώτο βήμα μπροστά στη κάλπη και σε όλες τις επόμενες εκλογές, ψηφίζοντας το ΚΚΕ! Στη συνέχεια να βαδίσουμε δίπλα – δίπλα στην οργάνωση των αγώνων που έρχονται, γιατί μόνο ο λαός, όλοι εμείς μαζί δηλαδή, μπορούμε να σώσουμε το λαό.

Γιάννης Ντουνιαδάκης υποναύαρχος ΠΝ ε.α., υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στα Χανιά
(Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τα “Χανιώτικα Νέα”)

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...