Μ. Συντυχάκης: Η σύμβαση για τα κρατικά λαχεία φέρνει σίγουρα κέρδη στο κεφάλαιο και καλλιεργεί στον λαό τον τζόγο

Τη σίγουρη κερδοφορία της ιδιωτικής εταιρείας-παραχωρησιούχου εξυπηρετεί η 12ετής σύμβαση παραχώρησης των κρατικών λαχείων στη θυγατρική του ΟΠΑΠ εταιρεία «Λαϊκά Λαχεία», όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης. 

Σε ό,τι αφορά, όμως, τον λαό, ο βουλευτής του ΚΚΕ διευκρίνισε πως αυτός θα ζημιωθεί πολύπλευρα εξαιτίας της αφαίμαξης του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, αφενός από την έμμεση φορολογία, αφετέρου από την καλλιέργεια του τζόγου.

Σε ό,τι αφορά τους ίδιους τους όρους της σύμβασης, έκανε λόγο για μια σειρά ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν στον παραχωρησιούχο το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης του κρατικού λαχείου, καυτηριάζοντας, σε αυτό το σημείο και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι επιδιώκει τον «ανταγωνισμό», όταν στην πραγματικότητα συμβάλλει στη «μοιρασιά φιλέτων» μεταξύ των καπιταλιστών για επενδύσεις με σίγουρα και μεγάλα κέρδη, δίνοντάς τους και διέξοδο στο ζήτημα της συσσώρευσης κεφαλαίου. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η πρόβλεψη για επανεργοποίηση και εκμετάλλευση από τον ιδιώτη και άλλων λαχείων, όπως το «στιγμιαίο», προωθεί την επέκταση του τζόγου και επομένως κάθε άλλο παρά αποφεύγεται ο εθισμός σε αυτόν, εξηγώντας, παράλληλα, πως η άνθιση του τζόγου αποτελεί σύμπτωμα της σήψης μιας καπιταλιστικής κοινωνίας, σηματοδοτώντας συναλλαγή και διαπλοκή, αλλά και φτώχεια, δυστυχία, εξαθλίωση και απελπισία που οδηγούν τον λαό στον τζόγο.

Ξεκαθάρισε πως γενικότερα ο τζόγος δεν είναι κάτι «αταξικό», όπως συνηθίζεται να παρουσιάζεται, δεδομένου ότι πάλι «η μπίλια» είναι «μαγνητισμένη» και γέρνει προς την πλευρά όσων κατέχουν την οικονομική εξουσία, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά «πως δεν έχει μέλλον μια κοινωνία τζογαδόρων που δεν εμπιστεύονται τις δυνάμεις τους, δεν ποντάρουν στη συλλογική δουλειά και δεν μπορούν να δημιουργήσουν». 

Ανέδειξε, επίσης, τις ευθύνες της κυβέρνησης για την καλλιέργεια του τζόγου, εξηγώντας ότι τον αξιοποιεί ώστε από τη μία πλευρά να κερδοσκοπήσει και από την άλλη πλευρά για να αποπροσανατολίσει τον λαό και τη νεολαία από τα μεγάλα προβλήματα που γεννά η αντιλαϊκή της πολιτική και να τους στρέψει σε αυταπάτες για γρήγορο και εύκολο πλουτισμό με ό,τι αυτό σημαίνει για τα κοινωνικά, ηθικά και οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη νεολαία, τα στρεβλά πρότυπά της και την προσωπικότητα που αναπτύσσει. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μ. Συντυχάκης παρουσίασε και μια σειρά αποκαλυπτικά στοιχεία τόσο για την ανάπτυξη του τζόγου, όσο και για την αυξανόμενη συμμετοχή Ελλήνων σε αυτόν τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που ιδιώτες «ως συνέταιροι του κράτους διαχειρίζονται κάθε λογής λαχεία και άλλα τυχερά παιχνίδια». 

Στάθηκε, όμως, και στις ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων, οι οποίες, όπως είπε, θεωρούν τον τζόγο και το χρηματιστήριο δήθεν ως «παράγοντα ανάπτυξης», υπενθυμίζοντας ότι με πρόσχημα την «κεφαλαιοποίηση» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων αποτέλεσε αντικείμενο τζόγου ο ιδρώτας των εργαζομένων. «Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα είναι πώς θα διασφαλιστούν τα προσδοκώμενα έσοδα στον ναό του τζόγου και πώς θα πάρει μέσω τζόγου περισσότερους φόρους από λαϊκά στρώματα και εργαζόμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά και έφερε το παράδειγμα των εσόδων στον Κρατικό Προϋπολογισμό από τυχερά παιχνίδια που «αποτυπώνει ως ακτινογραφία τη σαπίλα και την παρακμή του συστήματος και της πολιτικής» που εφαρμόζουν και υπηρετούν τα αστικά κόμματα. Στηλίτευσε, επιπλέον, και την άσφαιρη κριτική που κάνει η βολική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είτε περί «χειρισμών», είτε περί «κακών ή καλών επενδυτών» και «ενίσχυσης ή περιορισμού του ανταγωνισμού». 

Δεδομένων των παραπάνω, δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει και καταγγέλλει την υπό συζήτηση σύμβαση και κάλεσε τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία να μην αναζητούν την καθημερινή τους επιβίωση στον τζόγο, να απορρίψουν την πολιτική και το σύστημα της βαρβαρότητας και της φτώχειας, επισημαίνοντας πως σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και τα μέσα για να ζήσουν, να εργαστούν και να μορφωθούν όπως τους αξίζει και έχουν ανάγκη. Υπενθυμίζοντας ότι ανέκαθεν δύο κόσμοι συγκρούονται ανειρήνευτα, ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσουν τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα τους ενάντια στην καπιταλιστική σαπίλα και βαρβαρότητα και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία, απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς. 

Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάφου να παραμείνει στο αρχείο η υπόθεση κινείται στην κατεύθυνση της προσπάθειας της κυβέρνησης να «θάψει» και αυτό το σοβαρό ζήτημα, ενώ αποδεικνύει και τη διαπλοκή κυβέρνησης – ηγεσίας Δικαιοσύνης. Τόνισε πως η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί οργή και αγανάκτηση, σημειώνοντας πως αποτελεί πάνδημο αίτημα η αποκάλυψη των ευθυνών κυβέρνησης και πρωθυπουργού και η διερεύνηση όλων των υποθέσεων των παρακολουθήσεων, μεταξύ των οποίων και οι συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...