G7: Αύξηση της πίεσης στη Ρωσία λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία

G7 Ταορμίνα
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, οι χώρες της G7 θα διατηρήσουν και θα αυξήσουν την πίεσή τους στη Ρωσία λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της G7 την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον.

«Θα διατηρήσουμε και θα αυξήσουμε τη συντονισμένη πίεσή μας για όσο χρειαστεί και θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε άλλες χώρες να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι επικεφαλής των υπουργείων οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών της G7 σημείωσαν επίσης ότι η G7 μαζί με εταίρους σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν συντονισμένη δράση «για να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος αυτού του πολέμου για τη Ρωσία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά μαζί και με τους εταίρους μας για να επιβάλουμε τις κυρώσεις μας και να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια αποφυγής ή παράκαμψης των κυρώσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι χώρες της G7 αναμένουν ότι το συνολικό ποσό της πρόσθετης στήριξης στην Ουκρανία θα υπερβεί τα 24 δις δολάρια για το 2022 και μετά.

«Βασιζόμενοι στη δήλωση των Υπουργών Οικονομικών της G7 της 14ης Φεβρουαρίου 2022, μαζί με τη διεθνή κοινότητα δεσμευτήκαμε και παρείχαμε σημαντική πρόσθετη υποστήριξη που υπερβαίνει τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για το 2022 και μετά, τόσο σε χρηματοοικονομικούς όσο και σε υλικούς όρους».

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την κατάσταση στην Ουκρανία έχουν σχεδιαστεί με στοχευμένο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά για τρίτες χώρες και την παγκόσμια οικονομία, δήλωσαν οι χώρες της G7.

«Σχεδιάσαμε τις κυρώσεις μας με στοχευμένο τρόπο για να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά για τρίτες χώρες και την παγκόσμια οικονομία και έχουμε αποκλείσει βασικά γεωργικά προϊόντα και ανθρωπιστικές ανάγκες από τις κυρώσεις, διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα τροφίμων, φαρμάκων και ιατρικών συσκευών καθώς και επιτρέποντας τη λειτουργία στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι χώρες της G7 έχουν δεσμευτεί να μην διενεργούν οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία και καλούν άλλα κράτη και διεθνείς θεσμούς να συμμετάσχουν σε αυτές, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της G7 την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον.

«Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να μην πραγματοποιούμε οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία και καλούμε και άλλες χώρες να συμμετάσχουν μαζί μας στον περιορισμό της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν πρέπει να λάβει χρηματοδότηση από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να αναστείλει την πρόσβαση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στους πόρους της», ανέφερε η δήλωση.

«Εμείς, μαζί με τους ομοϊδεάτες εταίρους μας, παραμένουμε προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία». Ως παραδείγματα αναφέρθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και των τροφίμων, καθώς και αλυσίδες εφοδιασμού. «Δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε την επισιτιστική ανασφάλεια, να κρατήσουμε ανοιχτές τις αγορές και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η G7 κάλεσε επίσης τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «να ενισχύσουν επειγόντως τη στήριξη για την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργική παραγωγή και να παράσχουν στήριξη στις πιο ευάλωτες χώρες».

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και να εξασφαλίσουν σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της G7 την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον.

«Θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε στενά για να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια και να εξασφαλίσουμε έναν σταθερό και βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό», αναφέρεται στη δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση τόνισαν επίσης ότι όλες οι οικονομίες της G7 «έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να μειώσουν τις εισαγωγές ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού».

Οι χώρες της G7 εξέφρασαν τη λύπη τους που η Ρωσία συμμετείχε στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της G20 λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

“Διεθνείς οργανισμοί και φόρουμ δεν θα πρέπει πλέον να καλούν στις δραστηριότητές τους τη Ρωσία όπως συνέβαινε. Λυπούμαστε για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνή φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων της G20, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτή την εβδομάδα”, κατέληξε η ανακοίνωση.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov συμμετείχε στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της G20 μέσω διαδικτύου, την Τετάρτη.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...