Το αίτημα του Προέδρου Μπάιντεν για χρηματοδότηση, ώστε να βοηθήσει την ανάκαμψη της Δύσης μετά την πανδημία εγκρίθηκε από τους συναδέλφους του αρχηγούς κρατών την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της G7 στη νοτιοδυτική Αγγλία.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν άνοιξε την πρώτη μέρα των εργασιών της Παρασκευής καλώντας τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να «βρουν τη στιγμή και να στηρίξουν την οικονομία».
Ο πρόεδρος υποστηρίχθηκε αμέσως από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εξέθεσε «την επιτακτική ανάγκη για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επίσης συμφώνησε, λέγοντας στην εισήγησή του ότι οι ηγέτες δεν πρέπει να «επαναλάβουν τα λάθη της τελευταίας μεγάλης κρίσης, την τελευταία μεγάλη οικονομική ύφεση του 2008, όταν η ανάκαμψη δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλα τα μέρη της κοινωνίας».
Οι δεσμεύσεις των ηγετών της G7 μπορεί να είναι καλό για τον Μπάιντεν. Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος θέσπισε νομοσχέδιο ενίσχυσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλάμβανε επιταγές 1.400 δολαρίων σε Αμερικανούς που κερδίζουν λιγότερα από 75.000 $ ετησίως και επέκτεινε ένα εβδομαδιαίο συμπλήρωμα ανεργίας 300 $ έως τις 6 Σεπτεμβρίου. Από τότε, 25 πολιτείες, όλες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων κυβερνητών ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να τερματίσουν το ομοσπονδιακό επίδομα ανεργίας έως τα μέσα Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, η υπόλοιπη ατζέντα των δαπανών του Μπάιντεν έχει κολλήσει στο νομοθετικό έργο, καθώς το πακέτο υποδομών του τρισεκατομμυρίου δολαρίων αποτελεί αντικείμενο αμφιλεγόμενων διμερών διαπραγματεύσεων. Ο μετριοπαθής γερουσιαστής Joe Manchin, έχει μπλοκάρει ποσό 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε νομοσχέδιο για την ενίσχυση των δαπανών για εκπαίδευση, φροντίδα παιδιών και οικογενειακή άδεια.
Τα μεγαλύτερα νέα από την πρώτη ημέρα ήταν η δέσμευση των ηγετών να διαθέσουν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο εμβόλια σε χώρες που αγωνίζονται με την πανδημία, με τον Μπάιντεν να υπόσχεται να στείλει 500 εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό και τον Τζόνσον να υπόσχεται άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις.
Η αμερικανική δέσμευση είναι επιπλέον των 80 εκατομμυρίων δόσεων που ο Biden έχει ήδη δεσμευτεί να δωρίσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Το κόστος για τη δωρεά των δόσεων δεν έγινε γνωστό αλλά οι ΗΠΑ είναι πλέον οι μεγαλύτεροι δωρητές στη διεθνή προσπάθεια εμβολιασμού COVAX.
Ο Τζόνσον είπε ότι τα πρώτα 5 εκατομμύρια δόσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μοιραστούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιπες θα έρθουν τον επόμενο χρόνο. Ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron δήλωσε ότι η χώρα του θα διαθέσει τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η Γερμανία σχεδιάζει να δωρίσει τον ίδιο αριθμό.
Πηγή: nypost.com



