Γαλλία: Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle τερματίζει την αποστολή Ινδο-Ειρηνικού

Γαλλικό Αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ στο Μαράθι στη Σούδα
Φώτο Αρχείου / Γαλλικό Αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ στο Μαράθι στη Σούδα Μάιος 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Το αεροπλανοφόρο του Γαλλικού Ναυτικού Charles de Gaulle και η συνοδεία του επιστρέφουν στη ναυτική βάση της Τουλόν. Ολοκλήρωσαν μια αποστολή τεσσάρων μηνών στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Στην ομάδα κρούσης του Charles de Gaulle συμμετείχαν 3.000 ναυτικοί. Αυτή αποτελούνταν από τον πυρηνικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, τις φρεγάτες Forbin, Latouche-Tréville και Provence, το πετρελαιοφόρο υποστήριξης Marne. Επίσης στη συνοδεία συμμετείχε και ένα πυρινοκίνητο υποβρύχιο κατηγορίας Rubis, αναχώρησαν στις 5 Μαρτίου για την αποστολή «Clemenceau».

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle τερματίζει την αποστολή Ινδο-Ειρηνικού
Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle τερματίζει την αποστολή Ινδο-Ειρηνικού / Πηγή: Γαλλικό Ναυτικό

Πολεμική παρουσία παντού για τα γαλλικά συμφέροντα

Κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, το Charles de Gaulle έκανε σαφή την αποφασιστικότητα της γαλλικής αστικής τάξης για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ανά τον πλανήτη.

Η Γαλλία ενδιαφέρεται να ενταχθεί στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», στην Επιχείρηση Inherent Resolve.

Στους 4 μήνες της αποστολής της, η γαλλική ομάδα κρούσης συνεκπαιδεύτηκε με: Αυστραλία, Αίγυπτο, Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή η ανάπτυξη «υποστήριξε την εθνική στρατηγική στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και συνέβαλε στην αυτοαξιολόγηση της κατάστασης από τη Γαλλία.»

Η προσπάθεια για τη γεωπολιτική αναβάθμιση του ιμπεριαλιστικού ρόλου της Γαλλίας περνά μέσα από τη συνεχή πολεμική παρουσία σε όλες τις θάλασσες και ειδικά στις πιο «θερμές» ζώνες του πλανήτη. Ένα από τα ισχυρότερα μέλη του ΝΑΤΟ, η Γαλλία, βρίσκεται σε σφοδρό ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα. Την ίδια στιγμή διεκδικεί ισχυρότερο ρόλο και απέναντι σε μέλη του ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία.

Η ιμπεριαλιστική στρατηγική της Γαλλίας σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό έρχεται να συμπληρωθεί με την «αναβάθμιση» της πολεμικής παρουσίας της στη Μεσόγειο. Μέσα από αυτή τη μεγάλη εικόνα χρειάζεται να ειδοθεί και η στάση της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο σε αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle τερματίζει την αποστολή Ινδο-Ειρηνικού
Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle τερματίζει την αποστολή Ινδο-Ειρηνικού / Πηγή: Γαλλικό Ναυτικό

Η Επιχείρηση “Mission Clemenceau” σε νούμερα:

  • 125 μέρες στη θάλασσα.
  • 2,744 αεροπορικές επιχειρήσεις
  • 36,000 ναυτικά μίλια (διανύθηκαν)
  • 29 συνεκπαιδεύσεις με 18 διαφορετικά κράτη.
  • 7 ξένα πολεμικά πλοία απο 6 διαφορετικές εθνικότητες που συνεκπαιδεύτηκαν με την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου.
  • Αεροσκάφη: Μεταφέρθηκαν: 18x Rafale, 2x Hawkeye, 1x Atlantique 2.
  • Ελικόπτερα: 2x Caiman Marine, 2x Lynx, 2x Dolphin, 1x Panther.
  • 83 αναπληρώσεις εν πλω με 19 πλοία απο 19 χώρες.

Με πληροφορίες από navalnews

Δείτε ακόμα...