Γεωργία: Σοβαρά επεισόδια στη βουλή για το νόμο περί «ξένων πρακτόρων»

Γεωργιανοί βουλευτές ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση σήμερα μέσα στο κοινοβούλιο για τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων» που προωθούν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και ο οποίος έχει επικριθεί από την ΕΕ, και τις ΗΠΑ.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από την γεωργιανή τηλεόραση δείχνουν τον Μαμούκα Μντιναράτζε, αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» που προωθεί το νομοσχέδιο, να δέχεται γροθιά στο πρόσωπο από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Αλέκο Ελισασβίλι, ενώ μιλούσε από το βήμα. Το περιστατικό προκάλεσε έναν ευρύτερο καβγά μεταξύ αρκετών βουλευτών.

Το κόμμα «‘Γεωργιανό Όνειρο’» είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα επαναφέρει την νομοθεσία που απαιτεί από οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό να καταγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» ή να τους επιβάλλονται πρόστιμα, 13 μήνες αφότου διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έδωσε στην Γεωργία την ιδιότητα του υποψήφιου κράτους μέλους τον Δεκέμβριο, έχει πει ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι ασυμβίβαστη με τις αξίες της ΕΕ.

Οι επικριτές του νόμου στην Γεωργία, που τον χαρακτηρίζουν «ρωσικό νόμο», τον συγκρίνουν με την νομοθεσία που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να καταστείλει τους διαφωνούντες στην Ρωσία.

Το “Γεωργιανό Όνειρο”, το οποίο τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, λέει ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να καταπολεμήσει τις «ψευδο φιλελεύθερες αξίες» που επιβάλλονται από τους ξένους και για να προωθήσει την διαφάνεια.

Μόλις εγκριθεί από τα μέλη της επιτροπής νομοθετικών υποθέσεων της βουλής η οποία ελέγχεται από το «Γεωργιανό Όνειρο» και τους συμμάχους του, ο νόμος περί ξένων πρακτόρων μπορεί να προχωρήσει σε πρώτη ανάγνωση στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...