Γεωργία: Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή το νομοσχέδιο «περί ξένων πρακτόρων»

Η γεωργιανή αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων σήμερα το βράδυ σε μια απόπειρα να διαλύσει διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στο κέντρο της πρωτεύουσας Τμπιλίσι, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον νόμο περί «ξένων πρακτόρων». Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών, ορισμένοι από τους οποίους προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο της Βουλής.

Χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας σημαίες της Γεωργίας και της ΕΕ και φωνάζοντας το σύνθημα «Όχι στον ρωσικό νόμο», συμμετείχαν σήμερα για δεύτερη συνεχή ημέρα στις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, διαμαρτυρόμενοι κατά του νομοσχεδίου αυτού, που σύμφωνα με τους επικριτές του, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου της χώρας Σ. Ζουραμπισβίλι, λένε ότι θυμίζει αντίστοιχο ρωσικό νόμο στην αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση και ότι απομακρύνει τη Γεωργία από την ΕΕ.

Το Κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε προχτές σε πρώτη ανάγνωση τον νόμο ο οποίος απαιτεί από κάθε οργάνωση που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής της από το εξωτερικό να εγγράφεται ως «ξένος πράκτορας» και να τίθεται υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, διαφορετικά θα της επιβάλλονται σημαντικά πρόστιμα.

Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο» λέει ότι έχει ως πρότυπο την αμερικανική νομοθεσία που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930.

Μετά τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία, τις τελευταίες μέρες μπαίνει πιο έντονα και η Γεωργία στο «κάδρο» της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...