Γεωργία: Ζητά καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ για να «προστατευθεί» από τη Ρωσία

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε να χορηγηθεί στη χώρα της καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, κάτι που θα της παρείχε «προστασία» έναντι της Ρωσίας και δήλωσε «αισιόδοξη» πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μέχρι τα τέλη του έτους.

Τον Ιούνιο του 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να χορηγήσει στη Γεωργία αυτό το καθεστώς, μολονότι το χορήγησε στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

«Θέλω να δω τη Γεωργία να ξεπερνά τις εθνικές και διεθνείς προκλήσεις και να εισέρχεται στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και για να γίνει αυτό, μόνος ένας τρόπος υπάρχει: να λάβει η Γεωργία, μέχρι το τέλος του έτους, καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Και είμαι αισιόδοξη», είπε η Ζουραμπισβίλι στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ζουραμπισβίλι υπογράμμισε ότι το καθεστώς υποψήφιας χώρας θα έδινε στη Γεωργία «προστασία απέναντι στη Ρωσία» η οποία «εξακολουθεί να κατέχει» ένα μέρος τους εδάφους της και να διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της. Προειδοποίησε όμως ότι υπάρχει κίνδυνος να αφεθεί η χώρα της σε μια «γκρίζα ζώνη».

«Καθώς η Ρωσία οδεύει προς την ήττα στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να της χορηγήσουμε την πιθανότητα να αναζητήσει αδυναμίες σε άλλες περιοχές. Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι η Γεωργία είναι Ευρώπη και ότι η Ευρώπη έχει αποφασίσει πως η Γεωργία θα είναι στην Ευρώπη», συνέχισε, αναλύοντας τις απόπειρες της Μόσχας, τους τελευταίους μήνες, να ασκήσει επιρροή στη χώρα της, όπως για παράδειγμα την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Εξάλλου, αποκτώντας το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η Γεωργία «θα εδραίωνε τον ρόλο της, ως φιλοευρωπαϊκής δύναμης στην περιοχή του Καυκάσου», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...