Γεώτρηση στην καρδιά του ηφαιστείου Κράφλα για τη δημιουργία υπόγειου παρατηρητηρίου μάγματος

Το ηφαίστειο "Κράφλα" στην Ισλανδία
Το ηφαίστειο “Κράφλα” στην Ισλανδία

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από 38 ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες πρόκειται να τρυπήσει την περιοχή του κρατήρα του ηφαιστείου Κράφλα (ηφαιστειακή καλντέρα με διάμετρο ~10 χλμ. και ζώνη σχισμής μήκους ~90) της Ισλανδίας σε βάθος 2.000μ, με στόχο τη δημιουργία του πρώτου υπόγειου παρατηρητηρίου μάγματος στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το έργο αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της προέλευσης των ηπείρων, της δυναμικής των ηφαιστείων και των γεωθερμικών συστημάτων.

Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού, ο κρατήρας είναι γεμάτος γαλαζοπράσινα νερά και φουμαρόλες (σσ. ηφαιστειογενείς περιοχές από τις οποίες εξέρχονται υδρατμοί και διάφορα άλλα αέρια ηφαιστειακής προέλευσης) που απελευθερώνουν ατμό και θειάφι, γι’ αυτό και κάθε χρόνο προσελκύει πολλούς επισκέπτες οι περισσότεροι για να βγάλουν φωτογραφίες και να ποστάρουν τη φάτσα τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Μελέτη αποκαλύπτει ότι η επόμενη υπερ-έκρηξη του ηφαιστείου Τόμπα της Ινδονησίας θα μπορούσε να συμβεί χωρίς κανένα προειδοποιητικό σημάδι.

Ακριβώς αυτές οι καταστάσεις αλλά και ενεργειακές – ερευνητικές δυνατότητες μελετώνται από την ομάδα Krafla Magma Testbed (KMT), ένα επιστημονικό έργο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που ξεκίνησε το 2014 και έχει προγραμματίσει την πρώτη γεώτρηση το 2024.«Δεν υπάρχει τέτοιο παρατηρητήριο και δεν έχουμε δει ποτέ υπόγειο μάγμα, εκτός από τρεις τυχαίες συναντήσεις σε γεωτρήσεις” στη Χαβάη, την Κένυα και την Ισλανδία, δήλωσε στο France24 ο Paolo Papale, από το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας.

Προτεραιότητα των επιστημόνων είναι να φτάσουν σε ένα πηγάδι γεμάτο με λάβα, το λιωμένο πέτρωμα σε βάθος χιλιομέτρων, το οποίο, σε αντίθεση με τη λάβα στην επιφάνεια, παραμένει άγνωστο έδαφος».
(…)
«Το να γνωρίζουμε πού βρίσκεται το μάγμα είναι ζωτικής σημασίας για να είμαστε καλά προετοιμασμένοι», προσθέτει ο Papale, «χωρίς αυτό, είμαστε σχεδόν τυφλοί», προειδοποιεί.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, το έργο «έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός» στην ικανότητά μας να κατανοήσουμε την προέλευση των ηπείρων, τη δυναμική των ηφαιστείων και των γεωθερμικών συστημάτων. Από την άλλη πλευρά, στοχεύει επίσης στην επίτευξη προόδου στην εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας και στην πρόβλεψη των ηφαιστειακών εκρήξεων και των κινδύνων τους.

Ενεργειακό δυναμικό

«Χάρη σε αυτό το έργο, θέλουμε να αναπτύξουμε νέα τεχνολογία για να μπορέσουμε να τρυπήσουμε βαθύτερα και να αποκτήσουμε αυτή την ενέργεια που δεν έχει αξιοποιηθεί ποτέ πριν», λέει ο Vordís Eiríksdóttir, εκτελεστικός διευθυντής της γεωθερμικής εκμετάλλευσης στην ισλανδική εταιρεία ηλεκτρισμού Landsvirkjun.
Χιλιόμετρα κάτω από τη γη, το πέτρωμα αγγίζει τόσο ακραίες θερμοκρασίες που φτάνει σε μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ υγρού και αερίου, παράγοντας πέντε έως δέκα φορές περισσότερη ενέργεια από τα συμβατικά πηγάδια.
Ωστόσο, η γεώτρηση σε ένα τόσο ακραίο περιβάλλον αποτελεί τεχνική πρόκληση. Η διάβρωση από τους ατμούς που καίγονται θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα αντιμετωπίσουν τα υλικά γεώτρησης, αλλά οι μηχανικοί και οι επιστήμονες του έργου είναι βέβαιοι ότι θα το ξεπεράσουν.

Πηγές: actualidad.rt.com & sputniknews

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...