Γερμανία: Μαχητικά Eurofighter στη Ρουμανία – Στρατεύματα στη Λιθουανία

Γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter

Γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter έφθασαν σήμερα σε αεροπορική βάση στην ανατολική Ρουμανία, καθώς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ενισχύουν την στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Πρόκειται για τρία Eurofighter και περίπου 60 στρατιώτες, που μαζί με ιταλικές και ρουμανικές δυνάμεις, θα ενισχύσουν τις «αποστολές επιτήρησης» στη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων. Γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις είχαν αναλάβει παρόμοιες αποστολές, μαζί με βρετανικές, το 2021 στη Ρουμανία.

Θα σταθμεύσουν στην αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu στη Μαύρη Θάλασσα, όπου μια μοίρα 1.000 Αμερικανών μεταφέρθηκε πρόσφατα από το Βίλσεκ της Γερμανίας. Η δύναμη αυτή προστέθηκε στους 900 στρατιώτες που η Ουάσινγκτον διατηρεί εκ περιτροπής στη Ρουμανία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία στον βορρά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, 16 και 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, η ανάπτυξη νέων Σχηματισμών Μάχης στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Διπλωμάτες ανέφεραν πως τέσσερις νέες μονάδες αποτελούμενες από περίπου 4.000 στρατιώτες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Σλοβακία, εξέλιξη που θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη στρατιωτική στάση του ΝΑΤΟ από τότε που μετέφερε στρατεύματα στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, αφότου η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Ένα γερμανικό στρατιωτικό κομβόι 60 οχημάτων με 130 άνδρες έφθασε σήμερα στη Λιθουανία. Πρόκειται για σχεδόν τις μισές από τις προγραμματισμένες ενισχύσεις της υπό γερμανική διοίκηση ΝΑΤΟϊκής «ομάδας μάχης» στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...