Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ: Αποφάσεις για ανάπτυξη νέων Σχηματισμών Μάχης στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία

Την ανάπτυξη νέων Σχηματισμών Μάχης (Batlegroups) του ΝΑΤΟ μιαν ανάσα από τα ελληνικά σύνορα και με υποστήριξή τους από την Αλεξανδρούπολη πάρθηκαν σήμερα στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της λυκοσυμμαχίας, ενόσω συνεχίζεται η κρίση με τη Ρωσία στην αντιπαράθεση για την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη.

Πριν τη Σύνοδο ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με το Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λ. Οστιν, τον οποίο και ευχαρίστησε για την αποστολή επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σε, Κοινή Δήλωση των υπουργών Άμυνας αναφέρεται ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Ως συνέπεια και για να διασφαλίσουμε την άμυνα όλων των Συμμάχων, αναπτύσσουμε επιπλέον χερσαίες δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετα θαλάσσια και αεροπορικά μέσα, όπως ανακοινώθηκε από τους Συμμάχους, και αυξήσαμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας».

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική και αποτρεπτική μας στάση για να ανταποκριθούμε σε όλα τα ενδεχόμενα» τονίζουν. Εξάλλου επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους «για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», άρα και της Κριμαίας, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Με δηλώσεις του στον Τύπο και συνοψίζοντας την πρώτη μέρα της Συνόδου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε ότι υπάρχουν «σημάδια από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα μπορούσε να συνεχίσει τις προσπάθειες, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει κανένα δείγμα αποκλιμάκωσης στο έδαφος, καμία αποχώρηση στρατευμάτων ή απομάκρυνση οπλισμού» παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο της Ρωσίας, την οποία κατηγόρησε ξανά ότι έχει προχωρήσει στη μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στην Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, προειδοποιώντας την επίσης ότι θα πληρώσει με «υψηλό κόστος» μια επέμβαση στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα βέβαια, ο Στόλτενμπεργκ επαναλάμβανε εκ μέρους του ΝΑΤΟ ότι «δεν θα συμβιβαστούμε σε θεμελιώδεις αρχές μας, στο δικαίωμα κάθε κράτος να επιλέξει το μονοπάτι του (βλ. ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) και να υπερασπιζόμαστε κάθε κράτος μέλος μας από απειλές». Στην όξυνση των ανταγωνισμών έβαλε δηλαδή ως δικαίωμα του ΝΑΤΟ ό,τι θεωρεί η Ρωσία ως απειλή για τα συμφέροντά της, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία», και ότι κάθε κίνησή του είναι …«αμυντική».

Σε αυτό το φόντο οι υπουργοί αποφάσισαν χθες να εξετάσουν «εναλλακτικές» για παραπέρα ενίσχυση των δυνάμεών τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπως σύσταση και νέων σχηματισμών μάχης που θα αναπτύξουν στη ΝΑ Ευρώπη.

Ήδη έχει παρθεί απόφαση κοντά στα ήδη υπάρχοντα 4 Battlegroups, στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, να στηθεί ένα στη Ρουμανία, ενώ μεθοδεύεται να αναπτυχθεί ένα και στη Βουλγαρία.

Σημειωτέον, η στήριξη με στρατιώτες, οπλισμό και πολεμοφόδια των τέτοιων σχηματισμών περνά μέσα από την Αλεξανδρούπολη, που έχει αναδειχτεί βασικός κόμβος τέτοιας υποστήριξης για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, μέσα κι από τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις. Διόλου τυχαία, άλλωστε, στο πρόγραμμα συναντήσεων του Έλληνα υπουργού Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στο περιθώριο της Συνόδου, που ολοκληρώνεται σήμερα, βρίσκονται επαφές και με τους ομολόγους του από Βουλγαρία και Ρουμανία.

Στη Σύνοδο συνεδρίασε επίσης η ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ η οποία εξέτασε όπως έλεγαν κατόπιν, την ανάπτυξη νέων πυρηνικών δυνατοτήτων από πλευράς Ρωσίας και Κίνας, ενώ συζήτηση έγινε και για την συνέχιση στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των κρατών μελών, για 7η συνεχή χρονιά, με 20% των τέτοιων ποσών να κατευθύνονται σε νέους, μείζονες εξοπλισμούς, άλλο ένα δείγμα της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών.

Η σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα με συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας από Ουκρανία και Γεωργία και τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΝΑΤΟ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...