Γερμανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία είναι αντίθετες σε κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο

Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία δεν υποστηρίζουν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο διότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό χωρίς εισαγωγές από τη Ρωσία. Δήλωσε ότι «η Ευρώπη σκόπιμα άφησε έξω από τις κυρώσεις τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. Δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένας άλλος τρόπος διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη για παραγωγή θερμότητας, για μεταφορά, ηλεκτρική ενέργεια και παροχή βιομηχανίας».  

Ανέφερε ακόμα πως «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις για την ενέργεια της Ρωσίας με εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ωστόσο πρόσθεσε πως «αυτό δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Γι’ αυτό η απόφασή μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες των εμπορικών εταιρειών στον ενεργειακό τομέα με τη Ρωσία ήταν σκόπιμη». 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας Μιχάλι Βάργκα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποστηρίξει κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια. Σε ένα βίντεο στο Facebook που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, μίλησε για τη σημαντική ζημιά που είχαν στην οικονομία της οι υπάρχουσες κυρώσεις στη Ρωσία. Δήλωσε ότι «όσοι ζητούν την επέκταση των κυρώσεων θέλουν ο ουγγρικός λαός να πληρώσει το τίμημα του πολέμου».

Η Βουλγαρία στηρίζει τις κυρώσεις στη Ρωσία ως μέσο για να σταματήσει η εισβολή στην Ουκρανία, αλλά πιθανότατα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, εάν υποβληθεί μια τέτοια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πέτκοφ. Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, ενώ το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της, που ανήκει στη ρωσική LUKOIL, παρέχει πάνω από το 60% του καυσίμου που χρησιμοποιείται στη χώρα.

«Η Βουλγαρία θα στήριζε κάθε είδους μέτρα, γιατί είμαστε πραγματικά κατά του πολέμου, αλλά για αυτά τα δύο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), ίσως θα ζητούσαμε μια εξαίρεση… Δεν έχουμε τρέχουσες εναλλακτικές τώρα, είμαστε πολύ εξαρτημένοι», είπε ο Πέτκοφ.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC, CNN

Δείτε ακόμα...