Γερμανία: Στρατηγικής σημασίας τα δυτικά Βαλκάνια

Ο Όλαφ Σόλτς, Καγκελάριος της Γερμανίας και ο Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας - Ιούνιος 2022
Φώτο Αρχείου / Ο Όλαφ Σόλτς, Καγκελάριος της Γερμανίας και ο Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας – Ιούνιος 2022 / Πηγή: Twitter

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, που εκτός από τη Θεσσαλονίκη είχε επαφές και σε Σερβία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία, τόνισε από τα Σκόπια πως «τα Δυτικά Βαλκάνια είναι στρατηγικής σημασίας για τη Γερμανία και εγώ τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία προσεγγίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών της περιοχής».

Τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, δηλώνοντας μάλιστα ενθουσιασμένος με την επίδειξη της «πολιτικής βούλησης» που οδήγησε στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, προσθέτοντας ότι πρέπει άμεσα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμπληρωθεί και το υπόλοιπο κομμάτι του παζλ.

Δυναμώνοντας δε τις εκκλήσεις για συστράτευση κατά των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, στο Βελιγράδι ο Σολτς επανέλαβε ότι «όλες οι προς ένταξη χώρες έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν την κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και ζήτησε από την κυβέρνηση Βούτσιτς να υιοθετήσει άμεσα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, «να το πράξει άμεσα όσο το θέμα είναι επίκαιρο». Από την πλευρά του ο Σέρβος Πρόεδρος περιέγραψε ως «περίπλοκη» τη θέση της Σερβίας στο θέμα των κυρώσεων επειδή, όπως ανέφερε, «η Σερβία εξαρτάται από τη στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα του Κοσόβου»…

Για τις σχέσεις Κοσόβου – Σερβίας, ο Σολτς ζήτησε «αφοσίωση» στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ με σκοπό να βρεθεί βιώσιμη λύση και να ανοίξει ο δρόμος για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο διάλογος θα πρέπει να οδηγήσει στην αμοιβαία αναγνώριση και κατέληξε ότι «είναι πλέον ανάγκη να δοθεί νέα δυναμική στη διαδικασία» της διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή. Σημειωτέον, για τη συγκεκριμένη αναφορά, ο Βούτσιτς εξέφρασε απορία και επισήμανε ότι σε κανένα επίσημο έγγραφο της ΕΕ δεν αναφέρεται ως σκοπός του διαλόγου η αλληλοαναγνώριση, αλλά η ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας με την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας.

Τέλος, από τη Σόφια, ο Σολτς είπε ότι «υπάρχουν ευκαιρίες για πρόοδο» όσον αφορά την άρση του βουλγαρικού «βέτο» στην έναρξη της ενταξιακής πορείας της Β. Μακεδονίας (και κατ’ επέκταση της Αλβανίας), αναφέροντας ότι «θα παραμείνουμε σε στενή ανταλλαγή απόψεων τις επόμενες ημέρες».

Δείτε ακόμα...