Γερμανία: Ταξιδιωτική οδηγία πλήττει τον ελληνικό τουρισμό

Μύκονος
Πηγή: EUROKINISSI

Με ανακοίνωσή του σήμερα το μεσημέρι, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών παρατείνει τουλάχιστον ως τις 14 Ιουνίου την αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία προειδοποιεί τους Γερμανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό τουλάχιστον μέχρι τότε. Η απόφαση έχει εγκριθεί και από το υπουργικό συμβούλιο. Ανάλογη οδηγία είχε εκδοθεί στα μέσα Μάρτιου για το διάστημα μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου.

Ως αιτιολογία για την παράταση, αναφέρονται οι αυστηροί περιορισμοί που εξακολουθούν να ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο στις αεροπορικές μεταφορές και στην είσοδο σε άλλες χώρες αλλά και οι αυστηρές ρυθμίσεις σχετικά με την καραντίνα.

Πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό

Η ταξιδιωτική οδηγία αν και δεν απαγορεύει σε κανένα Γερμανό να ταξιδέψει στο εξωτερικό εφόσον αυτός το θελήσει και έχει την ευκαιρία, εντούτοις η οδηγία έχει τρεις πρακτικές συνέπειες. 

Η μια είναι ότι το γερμανικό κράτος δεν πρόκειται να οργανώσει ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού πολιτών από το εξωτερικό στη Γερμανία, όπως στο παρελθόν. 

Οι δύο άλλες συνέπειες αφορούν άμεσα τον  ελληνικό τουρισμό. Η πρώτη, ότι μπορούν να ακυρωθούν χωρίς κόστος για τον πελάτη αεροπορικές πτήσεις και κρατήσεις για τουριστικά καταλύματα στο εξωτερικό που αφορούν το διάστημα μέχρι και τις 14 Ιουνίου. Και η δεύτερη συνέπεια, ότι όλοι οι τουριστικοί πράκτορες ακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες, που σημαίνει ότι δεν προσφέρουν ταξίδια για το διάστημα που ισχύει η προειδοποίηση.

Χωρίς διακοπές οι μισοί Γερμανοί φέτος

Πριν από τις 14 Ιουνίου το υπουργείο Εξωτερικών θα αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση. Όπως εξηγεί ο υπουργός Εξωτερικών, η Γερμανία θα αποφασίσει για την κατάσταση που θα επικρατήσει το φετινό καλοκαίρι. «Ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε κάποιες διαφοροποιήσεις, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα», τονίζει ο γερμανός ΥΠΕΞ. Τονίζει μάλιστα ότι αν ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας και εισόδου στη χώρα, τότε το θέμα έχει λήξει, αφού δεν μπορεί να πάει κανείς για διακοπές εκεί.

Ο Εντεταλμένος της Γερμανικής Κυβέρνησης για Θέματα Τουρισμού, Τόμας Μπάραϊς, είναι εξαρχής επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά ταξίδια στο εξωτερικό για φέτος. Μιλώντας στη βαυαρική ραδιοφωνία το πρωί δήλωσε πως εκτιμά ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς για εύλογο χρονικό διάστημα. Θεωρεί πολύ πιο πιθανό το ενδεχόμενο φέτος οι Γερμανοί να κάνουν διακοπές στη χώρα τους. 

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 23% των Γερμανών έχει αυτή την πρόθεση, μόλις το 16% θα επιδιώξει να περάσει τις διακοπές του στο εξωτερικό, αλλά το 42% δηλώνει ότι δεν πρόκειται φέτος να παραθερίσει. Αν ληφθεί υπόψη ότι τον περασμένο χρόνο τρεις στους τέσσερις Γερμανούς είχαν περάσει τις διακοπές τους στο εξωτερικό, αντιλαμβάνεται κανείς τι πρόκειται να συμβεί φέτος. 

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...