Süddeutsche Zeitung
Η εφημερίδα σχολιάζει τις εξελίξεις με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Με την παραίτησή της, η Λαγκάρντ προσπαθεί να σώσει την Ευρώπη από τη Λε Πεν». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου, «Η Κριστίν Λαγκάρντ προσφέρει μία μεγάλη υπηρεσία στην Ευρώπη. Με την παραίτησή της από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) φροντίζει, ώστε να ρυθμιστεί η διαδοχή της πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, την άνοιξη. Κατά συνέπεια, εναπόκειται στον Εμμανουέλ Μακρόν να συναποφασίσει ποιος θα έχει στο μέλλον την ευθύνη για την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική. Έτσι, η Λαγκάρντ αποτρέπει το ενδεχόμενο να συναποφασίσει για τη θέση αυτή μία νέα πρόεδρος της Γαλλίας, που θα προέρχεται από την Ακροδεξιά. Με την παραίτησή της, προσπαθεί να σώσει την Ευρώπη από τη Μαρίν Λε Πεν».
Μήπως όμως και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ εξετάζει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές; «Μόνο η ίδια η Λαγκάρντ μπορεί να πει εάν τρέφει φιλοδοξίες να συμμετάσχει στον προεκλογικό αγώνα για την Προεδρία» τονίζει ο αρθρογράφος και σημειώνει με νόημα ότι «ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι είχε υποδείξει τον δρόμο: ήταν στο “τιμόνι” της ΕΚΤ πριν γίνει πρωθυπουργός στην Ιταλία. Ένα αντίστοιχο τέχνασμα θα μπορούσε να αξιοποιήσει και η Λαγκάρντ. Θα ήταν μία συνετή εναλλακτική επιλογή αντί της Μαρίν Λε Πεν, ιδιαίτερα σε εποχές, στις οποίες το κρατικό χρέος της Γαλλίας είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο της Γερμανίας».
Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)
Για μία «πολιτική παραίτηση» κάνει λόγο η εφημερίδα, η οποία εκτιμά ότι τo κίνητρo της αποχώρησης Λαγκάρντ «είναι ξεκάθαρo: η πρόωρη παραίτηση, πριν από τις εκλογές στη Γαλλία, δίνει τη δυνατότητα στον Γάλλο πρόεδρο Eμμανουέλ Μακρόν να ασχοληθεί ο ίδιος με το ζήτημα της διαδοχής, αποτρέποντας την άσκηση επιρροής από τους εθνολαϊκιστές. Υπάρχει κάτι θετικό σε αυτό. Παρά ταύτα, δεν λείπει κι ένα κακό προαίσθημα, από τη στιγμή που η χρονική στιγμή της διαδοχής αποτελεί πεδίο ελιγμών με πολιτικά κριτήρια. Υποτίθεται ότι για τον επικεφαλής της ΕΚΤ προβλέπεται οκταετής θητεία ακριβώς για να αναχαιτίζει τις όποιες πολιτικές επιρροές. Η ανεξαρτησία από την πολιτική αποτελεί κομβική προϋπόθεση για μία κεντρική τράπεζα, που φιλοδοξεί να εγγυάται σε μόνιμη βάση τη σταθερότητα των τιμών».
Handelsblatt
Η οικονομική επιθεώρηση υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» στην ΕΚΤ έχουν αρχίσει εδώ και πολύ καιρό «τόσο εντός της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσο και με τους Ευρωπαίους εταίρους. Πρόσφατα, τόσο ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ μίλησαν με τα δύο “φαβορί” για τη διαδοχή της Λαγκάρντ, τον Ολλανδό Κλάας Κνοτ και τον Ισπανό Πάμπλο Χερνάντεζ ντε Κος. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ προαναγγέλλει μία απόφαση σε “εύθετο χρόνο”, λέγοντας ότι παραμένει σε εντατική επικοινωνία με τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, που αυτόν τον καιρό περιοδεύει στην Ασία, καθώς και με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν να επιτευχθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου μία συνολική συμφωνία διαδοχής, η οποία θα περιλαμβάνει τη στελέχωση δύο ακόμα θέσεων, εκείνη του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ και εκείνη του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής με αρμοδιότητα για τις λειτουργίες της αγοράς, την έρευνα και τη στατιστική, θέση που κατέχει σήμερα η Ίζαμπελ Σνάμπελ».
Πληροφορίες από DW



