Γερμανικός Τύπος: Βαριά ατζέντα, φιλοδοξίες αλλά και κριτική στη Σύνοδο των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Η Δύση με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Γερμανία θέλησαν να στείλουν χθες από το Έλμαου της Βαυαρίας και τη σύνοδο των G7 μήνυμα «ενότητας και αποφασιστικότητας», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαίνεσε τις πρωτοβουλίες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς απέναντι στην Ουκρανία. Όμως, όπως παρατηρεί σε σχόλιο στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα: «Οι δυτικές κυρώσεις προς τη Ρωσία δεν έχουν ακόμη το αποτέλεσμα που είχαν φανταστεί όλοι από την Ουάσιγκτον μέχρι τις Βρυξέλλες. O Πούτιν είναι σε θέση να αντισταθμίσει τις απώλειες των δυτικών πελατών του αυξάνοντας τις τιμές ενέργειας.

O Πούτιν χαιρετίζει από την πλευρά του τη Σύνοδο στο Έλμαου με τον δικό του τρόπο: με πυραυλικές επιθέσεις που στοχεύουν πόλεις της Ουκρανίας και με την εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λευκορωσία, η οποία είναι κυρίαρχη χώρα μόνο φαινομενικά. Δυστυχώς ως συνήθως ο Πούτιν παίζει το πυρηνικό χαρτί. Αυτό δεν τον βοηθά μεν έναντι του ΝΑΤΟ, επαναφέρει όμως τα όπλα στη διεθνή πολιτική».

Handelsblatt

Στη στάση αλλά και το διεθνές εκτόπισμα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Γερμανίας εστιάζει σχόλιο στην οικονομική εφημερίδα και παρατηρεί μεταξύ άλλων: «Λένε πάντα ότι ο εικοστός αιώνας ήταν αμερικανικός. Τουλάχιστον έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη Δύση και ο εικοστός πρώτος αιώνας θα είναι πιθανώς αμερικανικός. Παρά τα προβλήματα και τα εσωτερικά ελλείμματα που αντιμετωπίζει η παλαιότερη σύγχρονη δημοκρατία. Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής οι ΗΠΑ είναι εξίσου κυρίαρχες όσο και στις δεκαετίες του 1950 και 1960. Ο Τζο Μπάιντεν ασκεί γεωστρατηγική πολιτική πρωτίστως για τα συμφέροντα των ΗΠΑ – όπως πάντα – αλλά και της Ευρώπης.

Eνώ οι ΗΠΑ αντιλήφθηκαν γρήγορα ότι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Πούτιν είναι η γλώσσα της ισχύος, οι Ευρωπαίοι ανησυχούσαν για την ψυχολογική του κατάσταση. Αυτό κορυφώθηκε με τη δήλωση του Γάλλου προέδρου ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να ‘ταπεινωθεί’. Και ο καγκελάριος Σολτς, ο οικοδεσπότης της συνόδου του G7, φαίνεται μονίμως σαν να άγεται αντί να διαμορφώνει μια συνεπή πολιτική έναντι της Ρωσίας. Είτε στις συζητήσεις για τον Nord Stream 2, είτε για τα ενεργειακά μποϊκοτάζ, είτε για τις προμήθειες όπλων, ο καγκελάριος ενήργησε μόνο όταν δεν είχε καμία άλλη επιλογή».

Augsburger Allgemeine

«Ένα εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό ή η επιβολή ανώτατης τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που θα αποφασιστεί από άλλα κράτη δεν θα αναγκάσουν τον Πούτιν να υποχωρήσει» σχολιάζει από την πλευρά της η εφημερίδα. «Toυλάχιστον δεν θα υποχωρήσει όσο οι χώρες της ομάδας του G7 συνεχίζουν να ακολουθούν το μοτίβο που ακολουθούσαν ως τώρα, βάσει του οποίου δίνουν το καλό παράδειγμα, το οποίο ελπίζουν να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.

Πάντως ακόμη οι ευκαιρίες που έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν να πωλήσει πρώτες ύλες μέσω άλλων καναλιών σε άλλες αγορές είναι πάρα πολλές. Για παράδειγμα επενδυτές από την Ελβετία, μόλις αγόρασαν ρωσικό χρυσό αξίας 200 εκατομμύρων δολαρίων στη Μόσχα.»

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...