Γερμανός ΥΠΕΞ: Μονόδρομος ο διάλογος με την Τουρκία

Χάικο Μάας Πρωθυπουργός Δένδιας συνάντηση
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μαας / Πηγή: Eurokinissi

Με το «Oruc Reis» να πλέει ξανά από την Δευτέρα εντός ελληνικών θαλασσίων ζωνών νότια του Καστελόριζου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας βρέθηκε το απόγευμα στην Αθήνα, για συναντήσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Ν. Δένδια. Προηγουμένως πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Φρανσουά Φιλίπ Σαμπέιν. Από τις συναντήσεις αυτές επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση χώνεται όλο και πιο βαθιά τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, που δυναμώνουν περισσότερο την τουρκική επιθετικότητα και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων για την Ελλάδα και για την Κύπρο.

Ο Μάας στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, παρουσία και του Ν. Δένδια, χαρακτήρισε «παράδοξες» τις κινήσεις της Τουρκίας, με Βαρώσια και «Oruc Reis», λέγοντας ότι «δεν έχουν σχέση με πνεύμα κατανόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και «δεν υπάρχει ατμόσφαιρα για αποκλιμάκωση με διπλωματικό τρόπο αυτής της κρίσης». Ωστόσο τόνισε ότι «στη βάση των αποφάσεων του (πρόσφατου) ΕΣ έχουμε μόνο μια δυνατότητα, που είναι ο διάλογος για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα», αποφεύγοντας κάθε αναφορά σε κυρώσεις, «εργαλεία» ή «επιλογές».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «δύσκολες συνθήκες» υπό τις «πρόσφατες εξελίξεις». Αποφεύγοντας να μιλήσει για κυρώσεις, είπε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν με «συνέπειες», και ότι συμφώνησαν στην περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, να χρησιμοποιήσουν όλα τα «εργαλεία» και «επιλογές».

Επανέλαβε πως «έχουμε κάθε πρόθεση να ξεκινήσουμε έναν παραγωγικό διάλογο με την Τουρκία» και πρόσθεσε: «Γνωρίζετε πως και με την διαμεσολάβηση της Γερμανίας συμφωνήσαμε – τουλάχιστον δύο φορές – να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές από το σημείο όπου είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Αυτό ήταν το αντικείμενο εκείνων των διερευνητικών επαφών. Και δυστυχώς αντί να ορίσουμε μια ημερομηνία – ο κ. Τσαβούσογλου είπε στον υπουργό κ. Δένδια πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα ότι η Τουρκία θα καλούσε την Ελλάδα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών – και αντί για μια ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών έχουμε το Oruc Reis να πλέει εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».

«Προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ακολούθησε ξεχωριστή συνάντηση Μάας – Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Με τον Καναδό ΥΠΕΞ

EUROKINISSI

Στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι «η Ελλάδα, ένα από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ, είναι απόλυτα προσηλωμένη στην στήριξη των ευρωατλαντικών σχέσεων. Και στο πλαίσιο αυτό μοιραζόμαστε την ανησυχία των συμμάχων μας για τη διάβρωση που έχει επέλθει από την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος χώρας – συμμάχου, όσο και από την επιλογή της να αποκτήσει μη συμβατό στρατιωτικό υλικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «επιβεβαίωσε έτσι ότι είναι ο κατεξοχήν παράγων υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, από τη Λιβύη μέχρι το Ιράκ, από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία είναι ο κοινός παρονομαστής σε κάθε πρόβλημα της περιοχής μας», καλώντας τη «διεθνή κοινότητα» να «κρίνει με βάση τις πράξεις και όχι τις διακηρύξεις», όταν είναι ακριβώς οι σχεδιασμοί ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ σε όλα αυτά τα «μέτωπα» των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, αυτοί που τρέφουν την επιθετικότητας της Τουρκίας.

Δείτε ακόμα...