ΓΓ του ΟΗΕ προς Ισραήλ: «196 εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής έχουν σκοτωθεί, γιατί;»

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών για τους θανάτους και των 196 εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαστίνιων.

Η οργή σε όλον τον κόσμο για την ανθρωπιστική καταστροφή στον παλαιστινιακό θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων κλιμακώθηκε αφότου τρεις ισραηλινές επιδρομές τη Δευτέρα είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 άνθρωποι που εργάζονταν στη φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων World Central Kitchen. Σήμερα ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως η έρευνά του σχετικά με τα πλήγματα στην αυτοκινητοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια εντόπισε «σοβαρά σφάλματα και παραβιάσεις στη διαδικασία».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση αναγνώρισε λάθη», επισήμανε ο Γκουτέρες. «Όμως, το βασικό πρόβλημα δεν είναι ποιος διέπραξε τα λάθη, είναι η στρατιωτική στρατηγική και οι διαδικασίες που εφαρμόστηκαν που επέτρεψαν τα λάθη να πολλαπλασιάζονται ξανά και ξανά».

«Εκατόν ενενήντα έξι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί και θέλουμε να μάθουμε γιατί ο καθένας εξ αυτών σκοτώθηκε», τόνισε.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε σήμερα για να συζητήσει τον επικείμενο λιμό στη Γάζα και τις επιθέσεις εναντίον εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής.

«Εάν συναντιόμασταν στο βόρειο τμήμα της Γάζας και οι 15 εξ ημών θα παραλείπαμε γεύματα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Σλοβενίας στα Ηνωμένα Έθνη Σάμιουελ Ζμπόγκαρ, προσθέτοντας: «Οι 10 εξ ημών θα περνούσαμε ολόκληρες ημέρες και νύχτες χωρίς να τρώμε, οι μισοί εξ ημών θα χρειαζόμασταν απεγνωσμένα ανθρωπιστική βοήθεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...