Κατάληψη δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν

το πετρελαιοφόρο «St. Nikolas»
Το «St Nikolas» με το προηγούμενο όνομά του «Suez Rajan»

Για κατάληψη δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν κάνουν λόγο, διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το «Associated Press», πρόκειται για το πετρελαιοφόρο «St. Nikolas», σημαίας νησιών Μάρσαλ, το οποίο παλαιότερα βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τo πετρελαιοφόρο St. Nikolas (πρώην Suez Rajan), συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, κατελήφθη από έξι ενόπλους, σύμφωνα με ενημέρωση του βρετανικού στρατού. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation ανακοίνωσε ότι η επικοινωνία με το πλοίο χάθηκε στα ανοιχτά του Ομάν κοντά στο πόλη Σοχάρ. Ένας εκπρόσωπος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε το πλοίο είχε πλήρωμα 19 ατόμων, έναν Έλληνα και 18 από τις Φιλιππίνες, και μετέφερε 145.000 μετρικούς τόνους πετρελαίου από το Ιράκ, προς την Τουρκία.

Η εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey δήλωσε ότι «έξι στρατιωτικοί» επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, σε μια περιοχή από την οποία περνούν πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ.

Τουλάχιστον ένα από τα μέλη του πληρώματος είναι Έλληνας.

Η προηγούμενη ονομασία του πλοίου ήταν «Suez Rajan» και είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη που τελικά οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.

Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος περιπολεί στη Μέση Ανατολή, δεν επιβεβαιώνει για την ώρα τις πληροφορίες, ενώ δεν υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις από το Ιράν και το Ομάν.

Να κηρυχθούν εμπόλεμες ζώνες οι περιοχές των συγκρούσεων, άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των ναυτεργατών

«Να χαρακτηριστούν εμπόλεμες ζώνες: Η Μαύρη Θάλασσα, η Ερυθρά Θάλασσα, τα Στενά του Αντεν και του Ορμούζ (Strait of Hormuz) και τα παράλια της Λωρίδας της Γάζας και του Λιβάνου» καλεί την κυβέρνηση με χθεσινή της ανακοίνωση της η Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Με πληροφορίες από: «Associated Press», ΕΡΤ

Δείτε ακόμα...