Για τη στρατιωτική θητεία

Τελετές Ορκωμοσίας Νεοσύλλεκτων Οπλιτών Θητείας της 2020 Δ΄ ΕΣΣΟ 06-07/08/2020
Τελετές Ορκωμοσίας Νεοσύλλεκτων Οπλιτών Θητείας της 2020 Δ΄ ΕΣΣΟ 06-07/08/2020 / Πηγή: ΓΕΣ

Η νέα χρονιά ξεκινάει με χιλιάδες νέους από εργατικές – λαϊκές οικογένειες, που καλούνται να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Νέοι που ζουν στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, ζητήματα τα οποία λόγω και της έλλειψης υγειονομικών μέτρων, τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και στην ίδια την καθημερινότητα, εντείνονται.

Αντιμετωπίζοντας μία τέτοια πραγματικότητα, οι νέοι μπορεί να μπαίνουν σε μία πρωτόγνωρη περίοδο και φάση στη ζωή τους, όμως οι συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν μέσα στα στρατόπεδα, δεν διαφέρουν από αυτή που ήδη ζουν. Ιδιαίτερα για τα ζητήματα προστασίας της υγείας δεν είναι λίγες οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις φαντάρων για τις άθλιες συνθήκες, που βιώνουν μέσα στα στρατόπεδα, οι οποίες έχουν ενταθεί την περίοδο της πανδημίας.

Ο κάθε νέος που βρίσκεται σε αυτή την φάση έρχεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες συνθήκες, μακριά από την οικογένειά του, νιώθει αποκομμένος από την καθημερινότητά του. Έρχεται σε επαφή με νέους ανθρώπους, πολλές φορές με αντιλήψεις ξένες από τον ίδιο. Το κοινό που έχουν όμως τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών, που υπηρετούν την θητεία τους σε όλες τις άκρες της χώρας είναι ότι δεν πρέπει να δεχθούν, και δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια σε όποια αδικία. Έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, καλύτερους όρους για τη θητεία τους.

Νεοσύλλεκτοι ορκωμοσία Θήβα
Από τις ορκωμοσίες των Νεοσύλλεκτων της Ε’ ΕΣΣΟ 2020 / Πηγή: ΓΕΣ

Όλα αυτά που ακούει ο κάθε νέος καθημερινά από την κυβέρνηση, «περί ατομικής ευθύνης» και διάφορα άλλα, δεν σταματούν στις πύλες του στρατοπέδου. Οι εκατοντάδες μαρτυρίες που έρχονται στο φως το επιβεβαιώνουν. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει κανένα μέτρο προστασίας για τα στρατόπεδα, όπως τόσους μήνες πανδημίας δεν έχει πάρει μέτρα σε μία σειρά χώρους, για να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Είναι χαρακτηριστικές οι οδηγίες σε φαντάρους να κοιμούνται με μάσκα ή να μην απολυμαίνονται χώροι που υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού.

Αυτά είναι μόνο μερικές πλευρές, που φυσικά προϋπήρχαν αλλά λόγω πανδημίας διογκώνονται. Όμως μια σειρά από αντιλήψεις και απόψεις συνεχίζονται, όπως ότι πρέπει ο κάθε στρατιώτης να σκύβει το κεφάλι στους ανωτέρους του, ότι θα πρέπει να υπακούει σε οποιαδήποτε εντολή στη λογική πως «η θητεία είναι ένα πολύ μικρό μέρος από τη ζωή του κάθε νέου και θα πρέπει να κάνει υπομονή». Είναι τα ίδια που ακούμε στους χώρους δουλειάς και συνολικά στη ζωή μας.

Απο συμμετοχή στρατιωτιώνσε κινητοποίηση στο Σύνταγμα - Αθήνα
Φώτο Αρχείου / Από συμμετοχή στρατιωτών σε κινητοποίηση στο Σύνταγμα – Αθήνα

Όπως ο κάθε εργαζόμενος, νέος, μαθητής φοιτητής θα πρέπει να διεκδικεί τις ανάγκες του, έτσι και ο κάθε στρατιώτης. Έχει δικαιώματα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει. Δεν μπορεί να αποκόπτεται, όσο γίνεται, από πλευρές της καθημερινότητας που είχε. Να έρχεται σε επαφή με τους μαζικούς φορείς που ήδη συμμετέχει, με τον φοιτητικό του σύλλογο, με το σωματείο του. Ακόμα και μέσα στο στρατόπεδο, ο κάθε νέος δεν είναι μόνος του. Μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει με κάθε τρόπο τα δικαιώματά του για όσο διάστημα υπηρετεί τη θητεία του.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπαίνουν μπροστά στη διεκδίκηση των αιτημάτων και των αναγκών των στρατευμένων με κάθε τρόπο. Μέσα από ερωτήσεις στη Βουλή, με δημοσίευση των καταγγελιών του κάθε φαντάρου, με επεξεργασίες για ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τη στρατιωτική θητεία αλλά και γενικότερα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπου υπηρετούν, μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για διεκδίκηση, για την αποκάλυψη των σχεδιασμών που επηρεάζουν την ζωή των φαντάρων. Πάνε κόντρα σε κάθε μορφή ρατσισμού, σοβινισμού. Δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε κάθε φαντάρο που ζει την ίδια καθημερινότητα, τις ίδιες δυσκολίες. Το κάθε μέλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δεν εφησυχάζει. Αντίθετα πρωτοστατεί και αξιοποιεί αυτή την περίοδο και για μελέτη, ώστε να είναι έτοιμος για όλες τις συνθήκες. Με πρωτόβουλο πνεύμα καλεί τον κάθε νέο, που ξεκινάει αυτή τη νέα περίοδο, να μπει σε αυτή τη μάχη. Να είναι η αρχή ενός νέου ξεκινήματος συνολικά για τη ζωή καθενός παιδιού από λαϊκές οικογένειες, κάθε εργαζόμενου, φοιτητή, άνεργου, σπουδαστή.

Σταυρούλα Σ.Μ.

Δείτε ακόμα...