Για την κατάσταση στον Έβρο

FRONTEX Αυστριακοί στον Έβρο
Φώτο Αρχείου / FRONTEX – Αυστριακοί στον Έβρο / Πηγή: Eurokinissi

Παραμένει η ένταση στον Έβρο. Χτες το βράδυ έγιναν επιθέσεις με μολότοφ, πέτρες, ξύλα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι εκσφενδονίζονται πλέον και μεταλλικές μπίλιες προς την πλευρά των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας.

Κρίσιμη κατάσταση

Να συνυπολογίσουμε την υπερπτήση τούρκικων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τον Έβρο σε πολύ χαμηλό ύψος. Μάλιστα συνέβη την ίδια ώρα που στην συγκεκριμένη περιοχή ήταν σε πτήση ελικόπτερο του ελληνικού στρατού. Το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό και το σκάφος του λιμενικού. Καθώς και τους πυροβολισμούς προς την ελληνική πλευρά. Όλα αυτά μαζί μας βοηθάνε να καταλάβουμε ότι η κατάσταση παραμένει οξυμένη και δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχία.

Κυβέρνηση και ΕΕ στο ίδιο έργο με διαφορετικούς ρόλους

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες με απάνθρωπο τρόπο, στηρίζει την παρουσία ύποπτων ομάδων.

Παράλληλα, αποδεικνύεται ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν μια επικίνδυνη πολιτική. Από τη μία ευθύνονται για τους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη δημιουργία των αιτιών της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Από την άλλη συνεχίζουν να βλέπουν τη χώρα μας ως την πίσω αυλή τους. Να την μετατρέπουν σε φυλακή ψυχών. Αντίστοιχες ευθύνες έχουν και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και τα κόμματα που στοιχίζονται πίσω από την ίδια πολιτική.

Στην κατεύθυνση αυτή έγινε και η κοινή επίσκεψη στον Έβρο του υπουργού Χρυσοχοΐδη και του Φαμπρίς Λεζερί, εκτελεστικού διευθυντή της FRONTEX.

Η εμπλοκή της FRONTEX, δηλαδή ξένων στρατιωτικών ομάδων ταχείας επέμβασης για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, αντίθετα με ότι την παρουσιάζουν, κινείτε σε επικίνδυνη κατεύθυνση και θα περιπλέξει την κατάσταση.

Κανείς δεν μπορεί να μην παίρνει υπόψη του ότι αυτές οι ξένες δυνάμεις αναλαμβάνουν επιχειρήσεις και αποστολές «επιδιαιτησίας» στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Την ίδια ώρα που δρομολογούνται επικίνδυνες «διευθετήσεις» με ευρωατλαντική ομπρέλα στη περιοχή. Τα όσα δήλωσε ο υπουργός είναι αποπροσανατολιστικά και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είπε χαρακτηριστικά:

«Ως γεωπολιτικός παράγοντας σταθερότητας. Σαν ψύχραιμος κόσμος λογικής, δικαιωμάτων και νομιμότητας απέναντι σε καθεστώτα αυταρχισμού, σε αναταράξεις γεωπολιτικές, σε φανατισμούς και ασύμμετρη βία…
Ο αγώνας είναι κοινός. Ο στόχος είναι κοινός… Δεν εκβιαζόμαστε, δεν θα περάσει κανείς. Γιατί εδώ είναι Ελλάδα, εδώ είναι τα σύνορα, εδώ αρχίζει η Ευρώπη»

Μ. Χρυσοχοΐδης

Η Ευρώπη είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης

Η ΕΕ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας. Συμμετέχει με τα μπούνια σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Έχει τη δική της ευθύνη για το ματοκύλισμα λαών, για την όξυνση εθνικιστικών τάσεων και αλλαγές συνόρων.

Στηρίζει την αστική τάξη της Τουρκίας στην επέμβαση στη Συρία που στην ουσία αποτελεί καταπάτηση της συμφωνίας της Λοζάννης. Επικίνδυνο γεγονός που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή. Τροφοδοτεί την Τουρκική προκλητικότητα. Οι ΕΕ το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση Ερντογάν. Σκοπός τους να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο.

Είναι πολιτική της ΕΕ η διατήρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που μετατρέπουν τη χώρα σε κέντρο ανοιχτού και κλειστού εγκλωβισμού.

Η αναγκαία φύλαξη των συνόρων

Η συμφωνία στην αναγκαία φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως στήριξη και στην πολιτική της κυβέρνησης, ούτε βέβαια στην ανοχή ακροδεξιών και ρατσιστικών φωνών και δράσεων, φωνές που αξιοποιούν και ανατροφοδοτούνται και από τον κοσμοπολιτισμό της θεωρίας των «ανοιχτών συνόρων».

Η απαραίτητη φύλαξη των συνόρων πρέπει να συνοδεύεται και από συγκεκριμένα μέτρα που θα αμβλύνουν το πρόβλημα αλλιώς θα διαιωνίζεται μια κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση.

Να δυναμώσει η πάλη

Τώρα επομένως χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη ενάντια στις αιτίες που γεννάνε το πρόβλημα, κόντρα στις αστικές κυβερνήσεις και τους ιμπεριαλιστικούς εταίρους τους.

Δείτε ακόμα...