Για την “Λευκή Βίβλο” της καταστολής

Καταστολή - Αυταρχισμός - Αυτογελοιοποίηση της Κυβέρνησης - Δεκέμβρης 2020
Φώτο Αρχείου / Καταστολή – Αυταρχισμός- Δεκέμβρης 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Η δημοσιοποίηση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του επονομαζόμενου κειμένου «Λευκή Βίβλος για την προστασία του Πολίτη», αποτελεί μία παραπέρα άκρως επικίνδυνη και αντιδραστική εξέλιξη σε βάρος της ζωής, των δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών του λαού μας γενικά και ειδικότερα του λαϊκού, εργατικού, νεολαιίστικού και γυναικείου κινήματος.

Με ωραιοποιημένες και εξωραϊστικές πλην όμως επικίνδυνες για τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες, αναφορές, εκφράσεις και προτάσεις το κείμενο και ο ενυπόγραφος πρόλογος του υπουργού σε αυτό, προσπαθούν να παρουσιάσουν και να προσδώσουν ένα δήθεν νέο φιλολαϊκό προσωπείο του αστικού κράτους και των κατασταλτικών σωμάτων και μηχανισμών του.

Με πρόσχημα το πολυπαιγμένο διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις επιχείρημα της ασφάλειας και προστασίας του πολίτη προτείνουν στο λαό να συναφθεί και να διαμορφωθεί ένα νέο δήθεν συμβόλαιο μεταξύ των πολιτών και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να αποδεχθεί δηλαδή τους εις βάρος του κανόνες του παιχνιδιού.

Καλούν με θράσος και κυνισμό με τον τρόπο αυτό το λαό σε μία περίοδο που κυριολεκτικά ματώνει από την καπιταλιστική κρίση και την εντεινόμενη εις βάρος του αντιλαϊκή πολιτική και κατασταλτική αστυνομική βία, να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του να αγωνίζεται και να διεκδικεί. Να νομιμοποιήσει στη συνείδησή του τους αντιλαϊκούς κατασταλτικούς νόμους και μηχανισμούς που όλα τα προηγούμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση το ΝΑΤΟ και όλες οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας μας έχουν θεσπίσει και εφαρμόζουν. Καλούν προκλητικά το λαό να πιστέψει ότι η αστυνομία κύριος κατασταλτικός μηχανισμός του αστικού κράτους, που γνωρίζει καλά ότι δεν αλλάζει, ούτε μετασχηματίζεται, μπορεί δήθεν όπως το κείμενο αναφέρει, να διασφαλίσει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας των πολιτών.

Και τούτο την ώρα που ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι γυναίκες, νιώθουν καθημερινά στο πετσί τους το ρόλο και την αποστολή της αστυνομίας και των δυνάμεων καταστολής.

Προτείνουν με το κείμενο αυτό για μία ακόμα φορά τη συνεργασία της Τοπικής Διοίκησης με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και την αστυνομία.

Καλλιεργούν κουλτούρα χαφιεδισμού στους πολίτες, τη συνεργασία τους χάρη δήθεν της ασφάλειάς τους με τις αστυνομικές και τις διωκτικές αρχές.

Οι προσπάθειες αυτές και η επικίνδυνη συλλογιστική έρχεται από το παρελθόν, τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τις γνωρίζει καλά ο νυν και ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με τη θέσπιση του αστυνομικού της γειτονιάς, τα κεντρικά και τοπικά συμβούλια πρόληψης της παραβατικότητας, τους εθελοντές αστυνομικούς προσπάθειες όλες που έτειναν και τείνουν να καταστήσουν τον κάθε άνθρωπο συνεργό της αστυνομίας εις βάρος των συνανθρώπων του.

Ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, όσοι υπηρετούν στην αστυνομία και τα σώματα ασφαλείας, κυρία παιδιά εργατικών και λαϊκών οικογενειών, γνωρίζουν τις εξελίξεις και αντιλαμβάνονται και το σκοπό της προσπάθειας που επιχειρείται και το πραγματικό νόημα των λέξεων του κειμένου.

Γνωρίζουν ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΝΑΤΟ και σε εγχώριο επίπεδο από όλες τις αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής έχει οικοδομηθεί και προωθείται ένα τεράστιο έργο έντασης της αντιλαϊκής καταστολής, της εφαρμογής του νομικού πλαισίου στις εκάστοτε καπιταλιστικές ανάγκες και της ενίσχυσης της αστυνομίας, των πολυποίκιλων και πολύμορφων κατασταλτικών μηχανισμών εις βάρος του λαού, της εργατικής τάξης, των ταξικών ριζοσπαστικών κινημάτων, της κομμουνιστικής θεωρίας, πρακτικής, και δράσης.

Οι εξελίξεις αυτές, στις οποίες εντάσσεται και η δημοσιοποίηση της σχετικής «Λευκής Βίβλου» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δεν πρέπει να αποδοθούν σε «κάποιο έλλειμμα δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του αστικού κράτους», όπως διατείνονται διάφορες δυνάμεις. Αντίθετα συνιστούν μία λειτουργία και διαδικασία του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και της αστικής δημοκρατίας, μέσα σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, προκειμένου να διαμορφωθούν πιο ευνοϊκοί όροι για το κεφάλαιο και την κερδοφορία του, ώστε να επιτίθεται ενάντια στα δικαιώματα, τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και να καταστέλλει το ταξικό της κίνημα και κάθε λαϊκό αγώνα.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και συνθήκες ο λαός, οι εργατικές μάζες, η νεολαία, οι εργαζόμενοι και οι υπηρετούντες στην αστυνομία τα σώματα ασφαλείας και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους βρίσκεται στην ταξική σύγκρουση, στην προοπτική της ρήξης και της ανατροπής του κεφαλαίου και της εργοδοσίας και ότι όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο αυτές οι διαδικασίες της καταστολής θα γίνονται πιο σκληρές και βίαιες, θα παίρνουν το χαρακτήρα ανοιχτής καταστολής και της ανοιχτής αποφασιστικής αναμέτρησης.

Χωρίς φόβο, χωρίς αναστολές και ανοχές δυναμώνουμε τον αγώνα μας, κάνουμε την οργή και αγανάκτηση οργανωμένη πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, την καταστολή και αστυνομική βία συστατικό και δομικό στοιχείο αυτής με στόχο την ακύρωση και κατάργηση στην πράξη όλων των αντιδραστικών νόμων, όλων των ειδικών κατασταλτικών μονάδων.

Αναδεικνύουμε την ταξική ουσία της αστικής δημοκρατίας, κόντρα σε λογικές που αποσπούν την καταστολή από τον καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του αστικού κράτους, ενισχύοντας τα κάλπικα διλήμματα (πρόοδος – συντήρηση και όσα η Λευκή Βίβλος επιδιώκει) και διευκολύνοντας τις αυταπάτες μιας μελλοντικής σοσιαλδημοκρατικής κυβερνητικής διαχείρισης.

Στον αγώνα αυτό δεν πρέπει να λείψει κανείς, είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου, προοδευτικού ανθρώπου, επιστήμονα, καλλιτέχνη, νομικού, όλων των αστυνομικών και κύρια αυτών που προέρχονται από φτωχά αγροτικά και λαϊκά στρώματα.

Γιατί εχθρός δεν είναι ο λαός αλλά η αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αστικού κράτους, που πλήττει όλους και που πρέπει να ανατραπεί

Βρεττός Άγγελος
Πρόεδρος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των στρατευμένων νέων

Δείτε ακόμα...