Βουλή: Επί θεμάτων της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας

Στις 11 Μαΐου 2021, συνήλθε σε συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την: «Ενημέρωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, επί θεμάτων της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας».

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος,  ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (Ε.Α.Β.) Ιωάννης Κούτρας και Δημήτριος Παπακώστας, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων»  Αθανάσιος Τσιόλκας και  Νικόλαος Κωστόπουλος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (Σ.Ε.Κ.Π.Υ.)  Αναστάσιος Ροζολής, και τέλος ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής και Άμυνας Ευάγγελος Βερονικιάτης και Νικόλαος Παπάτσας.

Πρώτο θέμα που προέκυψε, ήταν η αντίδραση του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην πρόταση του προεδρείου, μετά προφανώς από συνεννόηση με τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο, η συνεδρίαση να γίνει κλειστή «απόρρητη», με σκοπό την διαφύλαξη πιθανών «απόρρητων» στοιχείων που θα αναφέρονταν κατά τη διάρκειά της.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ βουλευτής Θανάσης Παφίλης, εισαγωγικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει στη Βουλή ένα πολύ σημαντικό θέμα για συζήτηση, χωρίς να έχει δώσει στα κόμματα κανένα απολύτως στοιχείο των προθέσεών της, προκειμένου να προετοιμαστούν στοιχειωδώς, για τη συμμετοχή τους σε μια ουσιαστική συζήτηση.  Επιπλέον στηλίτευσε την πρόταση του προεδρείου για διεξαγωγή της συζήτησης με «απόρρητες» διαδικασίες, λέγοντας ότι δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, βαφτίζοντας απόρρητα όλα αυτά που οι φίλοι σας οι ΝΑΤΟϊκοί και οι Αμερικανοί τα γνωρίζουν καλύτερα από εσάς. Χαρακτήρισε υποκριτική την πρόταση για  συζήτηση «κεκλεισμένων των θυρών», διαφωνώντας απόλυτα με αυτή τη διαδικασία.

Στη γραμμή απόρριψης της διαδικασίας του απορρήτου, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του συνόλου των εκπροσώπων των υπολοίπων κομμάτων, με αποτέλεσμα τελικά αυτή να μην γίνει αποδεκτή και να ακολουθήσει μια ανοικτή συζήτηση για τα θέματα που αφορούν την «αμυντική» βιομηχανία.

Το επόμενο διάστημα το «ALT», σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα παρουσιάσει σειρά άρθρων, που θα αποκαλύπτουν τις θέσεις τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και των διοικήσεων των κρατικών φορέων παραγωγής «αμυντικού» υλικού (ΕΑΣ, ΕΑΒ), αλλά και των «Συνδέσμων» και «Ενώσεων»  των ιδιωτικών εταιρειών που παράγουν αντίστοιχα υλικά.     

Δείτε ακόμα...