Γιατροί, όχι βόμβες

Φιντέλ Κάστρο - Κούβα
Πηγή: Granma

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι λαϊκών οικογενειών, ακόμα και υγειονομικό προσωπικό πεθαίνει καθημερινά από τον κορονοϊό, η ΕΕ της «αλληλεγγύης» αρνείται να διαθέσει κεφάλαια για να βοηθήσει τα συστήματα Υγείας και τους λαούς της.

Ο προχθεσινός τσακωμός και το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής των 27 δεν αφορούσε τις εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που υποφέρουν διπλά: για την υγεία τους και τα οικονομικά τους.

Αφορούσε το πως θα γίνει το μοίρασμα τεράστιων κεφαλαίων -κλεμμένα από την Εργατική τάξη της Ευρώπης- μεταξύ των μονοπωλίων και των κρατών προστατών τους.

Την ίδια στιγμή, η Κούβα των χιλίων προβλημάτων από τον πολυετή οικονομικό αποκλεισμό της από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, έστειλε ιατρικό προσωπικό στην Ιταλία!

Το παρακάτω απόσπασμα, αποτυπώνει την άβυσσο που χωρίζει τον καπιταλισμό από το Σοσιαλισμό ως προς τους στόχους του κάθε συστήματος.

Περιλαμβάνεται στην ομιλία του Φιντέλ Κάστρο στο Μπουένος Άιρες το 2003:

«Η χώρα μας δεν αφήνει βόμβες σε άλλους λαούς (…) η χώρα μας δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα, χημικά όπλα ή βιολογικά όπλα.

Οι δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες και γιατροί της χώρας μας έχουν εκπαιδευτεί στην ιδέα της σωτηρίας ανθρώπων.

Δεδομένου ότι είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να σωθεί, παρά τα λάθη που έγιναν, παρά τις τεράστιες, ηγεμονικές δυνάμεις που έχουν δημιουργηθεί, επειδή πιστεύω ότι οι ιδέες κυριαρχούν πάνω από τη δύναμη…

Η χώρα μας δεν ρίχνει βόμβες σε άλλους λαούς, ούτε στέλνει χιλιάδες αεροπλάνα για να βομβαρδίσουν πόλεις.

Η χώρα μας δεν διαθέτει πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα. Οι δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες και γιατροί της χώρας μας έχουν εκπαιδευτεί στην ιδέα της σωτηρίας ανθρώπων.

Θα ήταν απολύτως αντίθετη αυτή η έννοια, με το να εργαστεί ένας επιστήμονας ή ένας γιατρός στο να παράγει ουσίες, βακτήρια ή ιούς για να σκοτώσει άλλους ανθρώπους.

Εκφράζονται ισχυρισμοί ότι η Κούβα κάνει έρευνα για τα βιολογικά όπλα.

Στη χώρα μας διεξάγεται έρευνα για τη θεραπεία ασθενειών τόσο σοβαρών όπως μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και ηπατίτιδα, για την παραγωγή εμβολίων με τεχνικές γενετικής μηχανικής ή και κάτι που έχει μεγάλη σημασία, για την ανακάλυψη εμβολίων ή θεραπευτικών τύπων μέσω μοριακής ανοσολογίας.

Όλα αυτά, κάποιες ασθένειες μπορεί να τις αποτρέψουν και άλλες να τις θεραπεύσουν.

Προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή είναι η υπερηφάνεια των ιατρών μας και των ερευνητικών μας κέντρων.

Δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί γιατροί, προσέφεραν διεθνιστικές υπηρεσίες στις πιο απομακρυσμένες και αφιλόξενες χώρες του κόσμου.

Είχα πει κάποτε ότι δεν θα μπορούσαμε και ποτέ δεν θα πραγματοποιούσαμε προληπτικές επιθέσεις εναντίον οποιασδήποτε γωνίας του κόσμου, αλλά μάλλον ότι η χώρα μας θα μπορούσε να στείλει τους απαιτούμενους γιατρούς σ’ αυτές τις περιοχές.

Γιατροί λοιπόν, όχι βόμβες.

Γιατροί, όχι έξυπνα όπλα.»

Πηγή: GRANMA

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...