Γιγαντώνονται οι ανταγωνισμοί και στην αγορά πολεμικών εξοπλισμών

Lockheed Martin

Δημοσιεύτηκε η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη (SIPRI) σε σχέση με τις 25 μεγαλύτερες εταιρείες εξοπλισμών και στρατιωτικών υπηρεσιών. Νέα δεδομένα παρουσιάζονται και σε αυτήν την έκθεση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για σημαντικές αλλαγές στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και τον διεθνή στρατιωτικό συσχετισμό.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη (Stockholm International Peace Research Institute) ιδρύθηκε το 1966, στη Σουηδία, με σκοπό τη μελέτη γύρω από τις ένοπλες συγκρούσεις, την παραγωγή και αγορά πολεμικών εξοπλισμών, ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης. Με την παροχή δεδομένων, αναλύσεων και συμβουλών σε σχέση με τις ένοπλες συγκρούσεις, την αγορά όπλων, τον έλεγχο της παραγωγής όπλων κ.ά., δημοσιεύει ανάλογες εκθέσεις.

Η έκθεση για το 2019 εμφανίζει μια σημαντική αύξηση κατά 8,5%, του συνολικού τζίρου των 25 μεγαλύτερων εταιρειών όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών σε σχέση με το 2018. Αυτό μεταφράζεται στο αστρονομικό πόσο συνολικού τζίρου από τις πωλήσεις αυτές των 361 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και σε αυτόν τον τομέα δηλαδή επιβεβαιώνεται πως η όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών και ειδικά των ισχυρότερων, είναι αναπόφευκτη στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Για το 2019, οι 5 πρώτες εταιρείες όπλων (Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon and General Dynamics) είναι όλες αμερικάνικες, με πωλήσεις που αγγίζουν τα 166 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για το περασμένο έτος. Συνολικά 12 εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη 25άδα της λίστας. Οι Αμερικανικές εταιρείες διατηρούν την κυριαρχία τους, δεσμεύοντας το 61% των αγοροπωλησιών στη σχετική λίστα.

Γραφιστική απεικόνιση της φρεγάτας MMSC της Σαουδικής Αραβίας

Όσον αφορά τις δύο άλλες μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ανταγωνίστριες των αμερικανικών εταιρειών, την Κίνα και τη Ρωσία έχουν διαμορφωθεί να δεδομένα στη πολεμική βιομηχανία, τα οποία θα επηρεάσουν την υφιστάμενη κατανομή στρατιωτικής ισχύος στην κορυφή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας.

Η Κίνα αποτελεί την ανερχόμενη δύναμη στην πολεμική βιομηχανία. Πολύ πίσω από το 61% των αμερικανικών εταιρειών, με 3 κινεζικές εταιρείες στην πρώτη δεκάδα της λίστας και μια επιπλέον στις 25 ισχυρότερες, δεσμεύει το 16% των αγοροπωλησιών. Οι 4 κινέζικες εταιρείες όπλων σημειώνουν αύξηση εσόδων σχεδόν 5% το 2019 σε σχέση με το 2018.

Η Ρωσία, αντίθετα, με δύο εκπροσώπους πλέον στη λίστα – τρεις ήταν οι ρωσικές εταιρείες το 2018, σημειώνει πτώση στον ανταγωνισμό των πολεμικών εξοπλισμών. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν συνεπάγεται την εκθρόνιση της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής από τις κορυφαίες θέσεις στην στρατιωτική ισχύ παγκόσμια, αλλά δείχνει μια τάση, την οποία η Ρωσία καλείται να ανατρέψει.

Πύραυλοι S-400
Πύραυλοι S-400

Σημαντική αλλαγή στη λίστα αποτελεί η είσοδος, για πρώτη φορά, εταιρείας της Μέσης Ανατολής. Η εταιρεία Edge, η οποία εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) συγκροτήθηκε με τη συγχώνευση πάνω από 25 μικρότερων εταιρειών και βρίσκεται στην 22η θέση της λίστας.

Τέλος, στη κορυφαία δεκάδα, βρίσκεται μόλις μία ευρωπαϊκή εταιρεία, η Βρετανική Bae Systems. Στη λίστα ακολουθούν άλλες 5 ευρωπαϊκές εταιρείες, το άθροισμα των οποίων μας δίνει 18% των εσόδων των μεγαλύτερων εταιρειών. Άρα, αν δούμε ενιαία την ευρωπαϊκή αγορά μιλάμε για σημαντική δύναμη στην αγορά των εξοπλισμών. Μάλιστα, την μεγαλύτερη ετήσια ποσοστιαία αύξηση σε επίπεδο πωλήσεων (105%!) τη σημείωσε η γαλλική Dassault Aviation Group, το 2019. Ένα επιπλέον στοιχείο που συνηγορεί στην εκτίμηση για τον αναβαθμισμένο ρόλο που διεκδικεί η γαλλική αστική τάξη, στις εξελίξεις.

Συνολικά, στην έκθεση υπάρχουν πολλά σημαντικά στοιχεία που μπορούν να φωτίσουν κι άλλες πλευρές. Η αγορά της πολεμικής βιομηχανίας είναι και μια φωτογραφία των τάσεων ανακατανομής της ισχύος, όπως αυτή εκφράζεται στο Διεθνές Σύστημα. Σηματοδοτεί κι εκεί την αναβαθμισμένη όξυνση του ανταγωνισμού και αποτελεί μια ακόμη «προειδοποίηση» για τους λαούς όλου του κόσμου. Η ασφάλεια και η ειρήνη είναι θύματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Αυτή είναι η ουσία πίσω από τα δεδομένα και τους αριθμούς και αυτής της έκθεσης.

Πανούσης Αλέξης
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού Γεωπολιτικής Ανάλυσης,
Γεωστρατηγικής Σύνθεσης και Σπουδών Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας

Δείτε ακόμα...