Γκάφα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Μ. Βρετανίας

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ξεκίνησε εσωτερική έρευνα μετά την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων που περιείχαν απόρρητες πληροφορίες στο Μάλι, στενό σύμμαχο της Ρωσίας, λόγω τυπογραφικού λάθους. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προορίζονταν για τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος χρησιμοποιεί το domain name “.mil”. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι παρέλειψαν το γράμμα “I” και τα μηνύματα στάλθηκαν αντ’ αυτού στο δυτικοαφρικανικό κράτος του Μάλι, το οποίο χρησιμοποιεί το domain “ml”.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα μηνύματα δεν περιείχαν πληροφορίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Μάλι είναι ισχυρός σύμμαχος της Μόσχας και φιλοξενεί μισθοφόρους από τη ρωσική ομάδα Wagner στον αγώνα του κατά των ανταρτικών ομάδων. Η αποκάλυψη έρχεται δύο εβδομάδες αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι εκατομμύρια ευαίσθητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αμερικανικού στρατού έχουν σταλεί κατά λάθος στο Μάλι εδώ και χρόνια λόγω του ίδιου τυπογραφικού λάθους.

Οι ακούσιες διαρροές είχαν ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη εξαιρετικά ευαίσθητων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων διπλωματικών εγγράφων, φορολογικών δηλώσεων, κωδικών πρόσβασης και ταξιδιωτικών στοιχείων κορυφαίων αξιωματικών. Αυτό συνέβη παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις επί μια δεκαετία, με το ζήτημα να αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Ολλανδό επιχειρηματία του διαδικτύου Johannes Zuurbier, ο οποίος διαχειρίζεται τον τομέα της χώρας του Μάλι.

Ο Zuurbier δήλωσε στους Financial Times ότι έχει συλλέξει σχεδόν 117.000 λανθασμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το εσωτερικό του Πενταγώνου μόνο από τον Ιανουάριο και πολύ περισσότερα τα προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: Anadolu Ajansi

Δείτε ακόμα...