Γλυπτά Παρθενώνα: Δημοσιεύματα για συμφωνία δανεισμού και ανταλλαγών αρχαιοτήτων

Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο
Φώτο Αρχείου / Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο / Πηγή: Eurokinissi

Δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδα «La Repubblica» αναφέρει ότι «Ελλάδα και Βρετανία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», όχι όμως στο πλαίσιο της μόνιμης επιστροφής τους στη γενέτειρά τους, αλλά με μορφή δανεισμού και ανταλλαγών αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα, παραπέμποντας σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Telegraph», προσθέτει πως «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν φέρεται να προσέφερε κλάδο ελαίας στην Αθήνα: Δάνειο μακράς διαρκείας των Γλυπτών, εκ περιτροπής αποστολή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες οι οποίες θα εκτίθενται στο Λονδίνο».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «η προσωρινή διευθέτηση που προτείνει ο Όσμπορν θα αποτελούσε σημαντική επικοινωνιακή νίκη για τους Έλληνες και βάση για βελτίωση της συμφωνίας, η οποία μπορεί να αποκτήσει πιο οριστική μορφή τα επόμενα χρόνια».

«Τους τελευταίους δυο μήνες πνέει άνεμος αισιοδοξίας, μετά από ορισμένες “άκρως μυστικές” συναντήσεις στην καρδιά του Λονδίνου τις περασμένες εβδομάδες», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τόσο αμερικανικά μουσεία, όσο και ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Η πίεση σε διεθνές επίπεδο αυξάνεται ολοένα περισσότερο και είναι ολοένα πιθανότερο το Λονδίνο με κάποιο τρόπο τελικά να ενδώσει».

Πάντως μέσω διαρροών, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε χθες τόσο τις μυστικές επαφές, όσο και το δημοσίευμα του πρακτορείου «Bloomberg» που ανέφερε επίσης πως οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία» για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής.

Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου δήλωσε την Τετάρτη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «δεν υπήρξε καμία νεότερη επικοινωνία με αξιωματούχους της κυβέρνησης. Είναι διαρκής η επιδίωξή μας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή. Η κυβέρνηση με επαγγελματισμό, με πλήρη σεβασμό σε όλες τις παραμέτρους του ζητήματος αυτού θα συνεχίσει να επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με στόχο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα ήθελε να αξιοποιήσει στις εκλογές τα γλυπτά του Παρθενώνα. 

Δείτε ακόμα...