Κ. Σιέττος: Η συσσωρευμένη αγανάκτηση κινητοποιεί τους εργαζόμενους και τους νέους σε όλη την ΕΕ

Η συσσωρευμένη αγανάκτηση απέναντι στην ακρίβεια, στο κόστος των σπουδών και στέγασης, τις περικοπές, την έλλειψη προσωπικού στη δημόσια παιδεία αλλά και στην υγεία είναι οι αιτίες που κινητοποιούν αυτές τις μέρες τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και μαθητές σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Κωνσταντίνος Σιέττος, καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου της Νάπολης, υπογραμμίζοντας ότι «οι νέοι δεν βλέπουν μέλλον μπροστά τους».

Ο Κ. Σιέττος σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια σε όλη την Ιταλία, αλλά και στην ΕΕ που υπάρχουν ανάλογες κινητοποιήσεις, την ίδια ώρα που οι κυβερνήσεις εξασφαλίζουν μεγάλες πολυετείς αυξήσεις για πολεμικούς εξοπλισμούς. Χαρακτηριστικά στην Ιταλία, είπε, το σύνθημα που κυριαρχεί και κυριάρχησε στις διαδηλώσεις ήταν: «Περισσότεροι πόροι στην εκπαίδευση και όχι στα όπλα».

Όπως ανέφερε, οι κινητοποιήσεις στην Ιταλία είναι καθημερινές. Ήδη πολλά σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη και με αποφάσεις των φοιτητικών και μαθητικών συλλόγων προχωρούν σε διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης, στη Νάπολη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Ρώμη, το Τορίνο, η Μπολόνια, το Μιλάνο. Ο προηγούμενος πρόσφατος σταθμός των κινητοποιήσεων ήταν στις 18 Οκτώβρη με περισσότερους από 400.000 μαθητές, φοιτητές αλλά και εργαζόμενους να παίρνουν μέρος σε όλη την Ιταλία.

Τώρα, δήλωσε, ο επόμενος σταθμός είναι η 30η Οκτώβρη, με αφετηρία τη διεθνή κινητοποίηση των λιμενεργατών και με συμμετοχή της USB. Ουσιαστικά, ανέφερε, η USB έχει ανακοινώσει γενική απεργία σε όλη την Ιταλία με αιτήματα χρηματοδότησης, καλύτερους μισθούς, συντάξεις και κατά του πολέμου και της ακρίβειας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...