Γροιλανδία: Ευρωπαϊκά στρατεύματα συμμετέχουν στην άσκηση «Αρκτική Αντοχή»

Μεταγωγικό της γερμανικής Luftwwaffe στη Γροιλανδία

Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία στην Αρκτική και να «πειστεί» η Ουάσιγκτον να μην κάνει κίνηση κατάκτησης ή αγοράς της Γροιλανδίας που ανήκει στη Δανία, ευρωπαϊκά στρατεύματα καταφτάνουν από την Τετάρτη στο νησί για να συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις,

Στην στρατιωτική άσκηση Arctic Endurance (Αρκτική Αντοχή), που οργανώνεται από την Δανία και τη Γροιλανδία, θα συμμετέχουν επίσης στρατεύματα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Εσθονία. Η διενέργεια ανάλογων ασκήσεων στην Γροιλανδία αποφασίστηκε το 2022 μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Πολωνία ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στο νησί της Αρκτικής.

Ο στόχος πίσω από την επιχείρηση Arctic Endurance είναι η «εδραίωση μιας πιο μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας» στη Γροιλανδία, όπως δήλωσε χθες ο Δανός υπουργός Αμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει «εναλλασσόμενη παρουσία» ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Αποστολή των Γερμανών στρατιωτών είναι «να διερευνήσουν το πλαίσιο των συνθηκών για πιθανή στρατιωτική συνεισφορά στην υποστήριξη της Δανίας για την εγγύηση της ασφάλειας στην περιοχή», σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Τόσο ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς όσο και ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους έχουν απορρίψει τις αμερικανικές αξιώσεις σχετικά με την Γροιλανδία, τονίζοντας ότι η Γερμανία θέλει να διασφαλίσει την περιοχή της Αρκτικής από τη ρωσική απειλή, στο πλαίσιο όμως του ΝΑΤΟ, από κοινού με τις ΗΠΑ.

«Μια πρώτη ομάδα Γάλλων στρατιωτών βρίσκεται ήδη επί τόπου και θα ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες με χερσαία, εναέρια και θαλάσσια μέσα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε χθεσινή ομιλία του προς τις ένοπλες δυνάμεις.

«Η Γροιλανδία είναι πολύ σημαντική για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας» και «το πρόβλημα είναι ότι η Δανία δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν η Ρωσία ή η Κίνα θέλουν να καταλάβουν τη Γροιλανδία, αλλά εμείς μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Το διαπιστώσατε την περασμένη εβδομάδα με τη Βενεζουέλα», επανέλαβε και χτες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Σοβαρή ανησυχία» εκφράζει η Ρωσία

«Το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει μια πορεία επιταχυνόμενης στρατιωτικοποίησης του Βορρά, ενισχύοντας τη στρατιωτική του παρουσία με το ψευδές πρόσχημα της αυξανόμενης απειλής από τη Μόσχα και το Πεκίνο», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στο Βέλγιο, έδρα της στρατιωτικής «συμμαχίας».

Το ΝΑΤΟ «χρησιμοποιεί τις δηλώσεις της Ουάσιγκτον για τη Γροιλανδία αποκλειστικά για να προωθήσει μια αντιρωσική και αντικινεζική ατζέντα», ανέφερε.

«Αντί να κάνει εποικοδομητικό έργο στο πλαίσιο των υπαρχόντων θεσμών, κυρίως του Συμβουλίου της Αρκτικής, το ΝΑΤΟ επέλεξε τον δρόμο της ταχείας στρατιωτικοποίησης του Βορρά και ενισχύει εκεί την στρατιωτική του παρουσία».

Δείτε ακόμα...