Η Δανία θα αποσύρει το απόσπασμα των ειδικών δυνάμεών της από το Μαλί

Η σημαία της Δανίας

Στηλιτεύοντας το «βρόμικο πολιτικό παιγνίδι» του Μπαμακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, ο Γιέπε Κόφολ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως η χώρα του θα επαναπατρίσει τους στρατιωτικούς της που βρίσκονται στο Μαλί, μετά από απαίτηση της στρατιωτικής χούντας. Παρότι το Παρίσι και άλλες 14 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάλεσαν προχθές Τετάρτη τη μεταβατική κυβέρνηση να επιτρέψει την παραμονή των Δανών, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της πως δεν είχε νομική βάση, το Μπαμακό επέμεινε πως πρέπει να αποχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση.

Η χούντα απαίτησε στην αρχή αυτής της εβδομάδας οι ειδικές δυνάμεις της Δανίας που εντάχθηκαν στην αποστολή Τακούμπα να αποχωρήσουν «αμέσως», υποστηρίζοντας ότι αναπτύχθηκαν χωρίς τη συναίνεσή της. «Ήμασταν εκεί κατόπιν πρόσκλησης του Μαλί. Οι πραξικοπηματίες στρατηγοί – παίζοντας βρόμικο πολιτικό παιγνίδι – απέσυραν την πρόσκληση», αντέτεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Δανίας, ενώ δεν έχουν πρόθεση να καταρτίσουν «σχέδιο για την ταχεία επάνοδο στη δημοκρατία», στηλίτευσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν εξέφρασε αργότερα την υποστήριξή του στη Δανία. Η «παράνομη» χούντα, τόνισε, «λαμβάνει ανεύθυνα μέτρα» και φέρει «ακέραιη την ευθύνη για την απόσυρση των δυνάμεων της Δανίας». Η εξέλιξη την «απομονώνει περαιτέρω από τους διεθνείς εταίρους» της χώρας, πρόσθεσε ο κ. Λεντριάν.

Οι χώρες που διατηρούν στρατεύματα στην Τακούμπα πρόκειται να εξετάσουν σήμερα Παρασκευή μέσω βιντεοδιάσκεψης το μέλλον αυτής της αποστολής ευρωπαϊκών ειδικών δυνάμεων, που συγκροτήθηκε το 2020 με πρωτοβουλία της Γαλλίας για να δράσει εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων που λυμαίνονται την περιοχή του Σαχέλ. Η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία αναμένουν ακόμη έγκριση από το Μπαμακό για να αναπτύξουν μέλη των ειδικών δυνάμεών τους. Άλλες χώρες που θεωρητικά πρόκειται προσεχώς να αναπτύξουν δυνάμεις είναι η Ρουμανία και η Λιθουανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...