Η ΕΕ ετοιμάζει στρατιωτική αποστολή στη Μοζαμβίκη

Την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στη Μοζαμβίκη «εξετάζει» η ΕΕ με το πρόσχημα της «τζιχαντιστικής απειλής», σηματοδοτώντας την επέκταση της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης της λυκοσυμμαχίας στην Αφρική, μετά το Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ και τη Σομαλία.

Όπως είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, «έχουμε μερικά βήματα μπροστά μας, αλλά ελπίζω να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό».

Η Πορτογαλία (της οποίας η Μοζαμβίκη ήταν πρώην αποικία) έχει ήδη προσφέρει το μισό προσωπικό της αποστολής. «Ελπίζω και οι άλλες χώρες-μέλη να μπορέσουν να συμπληρώσουν τη δύναμη», είπε ο Μπορέλ, χωρίς να διευκρινίσει από πόσα μέλη στρατιωτικού προσωπικού θα αποτελείται.

Η στρατιωτική αποστολή, την οποία ο Μπορέλ χαρακτήρισε «εκπαιδευτική», θα σταλεί έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης, η οποία απέστειλε σχετική επιστολή τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας.

Ισλαμιστές ένοπλοι που δηλώνουν πίστη στο «Ισλαμικό Κράτος», έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για την ανακατάληψη της πόλης Πάλμα από τους ένοπλους του «Ισλαμικού Κράτους». Η πόλη είναι μόλις μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα φυσικού αερίου που επρόκειτο να αρχίσει να εκμεταλλεύεται κοινοπραξία υπό τη γαλλική «Total», μεγάλο έργο αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περισσότεροι από 530.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι η δράση των ισλαμιστών έχει τις ρίζες της στα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής, η οποία είναι ιδιαίτερα φτωχή, με την κυβέρνηση να την παραμελεί εδώ και χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...