Η ειρήνη στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών

SNMG22-ploio-sea

Ο σφοδρός ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Αφρική μεγαλώνει, όσο εντείνεται η δράση διεθνών μονοπωλίων, μεταξύ ΕΕ και ισχυρών ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων, των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας κ.ά.

Η προετοιμασία για το νέο πλιάτσικο σε βάρος του λαού της Λιβύης από την ΕΕ αποτελεί βασικό αντικείμενο στο παζάρι με άλλες αστικές τάξεις, οργανισμούς και μονοπωλιακούς ομίλους, που επιδιώκουν μεγιστοποίηση μεριδίου από τον τεράστιο φυσικό και ορυκτό πλούτο της Λιβύης αλλά και των 55 χωρών της «μαύρης ηπείρου».

Το στόχο αυτό υπηρετεί η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι «η Ευρώπη και η Αφρική έχουν αλλάξει και είναι καιρός για μια νέα αρχή στην εταιρική τους σχέση».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η Αφρική θα αποτελέσει προτεραιότητα κατά τη θητεία μου», κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα στις 27 Φλεβάρη 2020.

Βασικός στρατηγικός ανταγωνιστής της ΕΕ παραμένει η Κίνα, καθώς διαθέτει στην Αιθιοπία και σε άλλες αφρικανικές χώρες ισχυρή επιρροή μέσω της οικονομικής συνεργασίας και της χορήγησης δανείων.

Με ισχυρή μάλιστα στρατιωτική παρουσία και ναυτική βάση στο Τζιμπουτί στα Στενά του Μπαμπ Ελ Μαντέμπ – μια από τις πιο πολυσύχναστες ναυτικές οδούς του κόσμου – για να προστατεύσει τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντά της στην περιοχή και, ως εκ τούτου, από καλύτερη θέση για πιθανές συγκρούσεις μεταξύ Κίνας και Δύσης.

Να θυμίσουμε ότι στο Τζιμπουτί στρατιωτικές βάσεις εκτός της Κίνας διαθέτουν ακόμα οι ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία.

Μάλιστα, η γαλλική στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί φιλοξενεί στρατεύματα από τη Γερμανία και την Ισπανία.

Ολα τα παραπάνω είναι ασφαλώς γνωστά στη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όμως ελπίζει ότι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές θα ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

Οι ψευδεπίγραφα αποκαλούμενες «Επιχειρήσεις Υποστήριξης της Ειρήνης», είτε με το μανδύα σχετικών αποστολών του ΟΗΕ είτε αυτοτελώς στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, αποτελούν διαχρονικά το πρόσχημα και το όχημα ωμών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων της.

Τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αφού διέλυσαν τη Λιβύη, μετά την επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ το 2011, προσέρχονται τώρα για άλλη μια φορά να μοιράσουν την «πίτα» και να διασφαλίσουν τις θέσεις τους, στο πλαίσιο της ευρύτερης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή της Μεσογείου.

Στο φόντο των επικίνδυνων εξελίξεων, με το μανδύα «ειρηνευτικών αποστολών», η ΕΕ συγκροτεί και δρομολογεί νέα στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία EUNAVFOR MED IRINI.

Βασικό καθήκον της εν λόγω επιχείρησης είναι – όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – να συμβάλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ έναντι της Λιβύης με εναέρια, δορυφορικά και θαλάσσια μέσα.

Ως δευτερεύοντα καθήκοντα, η επιχείρηση αυτή θα πρέπει να συμβάλει στην εφαρμογή των μέτρων του ΟΗΕ κατά της λαθραίας εξαγωγής πετρελαίου από τη Λιβύη.

Ενώ οι επιχειρησιακές δαπάνες που προκύπτουν από την παρούσα απόφαση, η οποία έχει στρατιωτικές συνέπειες ή συνέπειες στον τομέα της άμυνας, πρέπει να βαρύνουν τα κράτη – μέλη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να στηρίξει τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με διάθεση μιας φρεγάτας και της βάσης της Σούδας στην Κρήτη.

Ενώ μετά από πρότασή της προσφέρει λιμάνια της χώρας, για να μεταφέρονται μετανάστες που θα «σώζονται» από τα πολεμικά πλοία στις ακτές της Λιβύης.

Στα επικίνδυνα αυτά σχέδια η αστική τάξη της Ελλάδας στηρίζεται από την πολιτική της κυβέρνησης και γίνεται ακόμα πιο επιθετική.

Η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ωθεί μια σειρά από χώρες να έχουν στοιχίσει τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα πίσω από τις δύο εμπόλεμες πλευρές, του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ και του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος μάλιστα επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο σφοδρός ανταγωνισμός μεταξύ ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, των ΗΠΑ – ΕΕ – Ρωσίας – Κίνας, με την εμπλοκή περιφερειακών δυνάμεων όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου.

Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό πως τα ευχολόγια για προώθηση «πολιτικής λύσης» στη Λιβύη δεν αρκούν.

Το πολεμικό χέρι των μονοπωλίων και των πολυεθνικών από τη δήθεν …ευημερία που έρχεται, πέφτει στις πλάτες των λαών και το μόνο που εισπράττουν είναι η ένταση της εκμετάλλευσης, φτώχεια, δυστυχία και ξεριζωμός προς αναζήτηση μιας καλύτερης μέρας.

Τριαντάφυλλος ΦΩΤΙΑΔΗΣ
Αντιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...