Η «εξαιρετική συνεργασία» και η «εμπιστοσύνη» Πρεσβείας ΗΠΑ και Αστυνομίας

astynomia
Πηγή: Eurokinissi

Υγειονομικό προστατευτικό εξοπλισμό για τον κορονοϊό, αγορασμένο με τα αιματοβαμμένα δολάρια των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, παρέλαβε η Ελληνική Αστυνομία από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάϊατ δήλωσε ότι οι αστυνομικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και επισήμανε τη ‘’μακρά παράδοση εξαιρετικής συνεργασίας ‘’της πρεσβείας των ΗΠΑ με την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη”.  Από την πλευρά του ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρέσβη ‘’για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που επιδεικνύεται διαχρονικά στην Ελληνική Αστυνομία’’.

Όντως, είναι μακρά η παράδοση της συνεργασίας των Αμερικανών με την αστυνομία. Ξεκινά από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, όταν οι Αμερικανοί σύμβουλοι και πράκτορες ανέλαβαν να μυήσουν τους Έλληνες αστυνομικούς στην αντικομμουνιστική τεχνογνωσία και το φακέλωμα. Είναι οι Αμερικανοί πράκτορες που ανέλαβαν την καθοδήγηση της αστυνομίας στην υπόθεση Πολκ, στην υπόθεση και τη δολοφονία Μπελογιάννη, στην υπόθεση και δολοφονία του Λαμπράκη.  Είναι οι δικοί τους σύμβουλοι που έστησαν τη Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας (ΓΔΕΑ) και μετέπειτα ΥΠΕΑ, με αποκλειστικό αντικείμενο το φακέλωμα των κομμουνιστών, του συνδικαλιστικού και του λαϊκού κινήματος από τη μετεμφυλιακή περίοδο. Οι Αμερικανοί μετεκπαίδευαν αστυνομικούς σε ρόλους ανακριτών, βασανιστών, πρακτόρων, ακόμη και… τροχονόμων μέχρι την περίοδο της χούντας. 

Όχι βέβαια, ότι η «εξαιρετική συνεργασία» διακόπηκε μετά το 1974. Αντίθετα, αναβαθμίστηκε και διευρύνθηκε, με πρώτιστο αντικείμενο την πολύμορφη αντιτρομοκρατική συνεργασία. Η αστυνομία αναλαμβάνει να φυγαδεύει Αμερικανούς στρατιωτικούς φονιάδες και να προστατεύει τις αμερικάνικες βάσεις και το στόλο τους στα ελληνικά λιμάνια. Η συνεργασία επιβεβαιώνεται με απόρρητα πρωτόκολλα  μεταξύ της πρεσβείας των ΗΠΑ και των κλιμακίων των αμερικάνικων υπηρεσιών στην Ελλάδα, της CIA, της DEA, του FBI με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Ελληνική Αστυνομία. Όλοι αρμόδιοι οι Υπουργοί των αστικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ της μεταπολιτευτικής περιόδου και οι ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας προσκαλούνται στις ΗΠΑ. 

Οι αμερικανικές υπηρεσίες αναλαμβάνουν τις ειδικές εκπαιδεύσεις των Ελλήνων αξιωματικών στις ΗΠΑ και οι εκπαιδευόμενοι τοποθετούνται σε θέσεις-κλειδιά και ανέρχονται στις υψηλότερες βαθμίδες της αστυνομικής ιεραρχίας. Μέχρι και ημιεπίσημα παραρτήματα στήνουν οι Αμερικανοί μέσα στις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως η Αντιτρομοκρατική και με τα δολάρια εξαγοράζουν συνειδήσεις. Αμερικανοί λοχίες γίνονται συνομιλητές Ελλήνων υπουργών προστασίας του πολίτη και επιβάλλουν τους δικούς τους ανθρώπους στην οργανωτική δομή της αστυνομίας. 

Ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, έπαυσαν να τηρούνται τα όποια προσχήματα και η «εξαιρετική συνεργασία» εξελίχθηκε με την επιβολή των απαιτήσεων των Αμερικανών από τα ταξιδιωτικά έγγραφα και τις ταυτότητες με τα βιομετρικά χαρακτηριστικά μέχρι τους βασανισμούς και τις απαγωγές «υπόπτων τρομοκρατίας» από Αμερικανούς πράκτορες σε γνωστούς και «παράτυπους» χώρους κράτησης. 

Η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει και σήμερα με συνέπεια ό,τι ζητούν οι Αμερικανοί στη χώρα μας. Οι σχέσεις με την πρεσβεία και τις αμερικάνικες υπηρεσίες στην Ελλάδα είναι στον υψηλότερο βαθμό συνεργασίας. Η αστυνομία φροντίζει από την πλευρά της να το αποδεικνύει σε κάθε περίπτωση, όπου θίγονται ή πρέπει να προστατευτούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ ή και σύμβολα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη χώρα μας. Είναι σχετικά πρόσφατο το περιστατικό στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν που προκάλεσε τη λυσσώδη επίθεση της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών. Είναι απόλυτα ακριβής η δήλωση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ότι έχουν τη διαχρονική εμπιστοσύνη και στήριξη της πρεσβείας. Είναι μια σχέση που δεν τελειώνει ούτε με την αφυπηρέτηση των αστυνομικών. Δεν είναι τυχαίο ότι πρώην αρχηγοί και υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας έγιναν υπάλληλοι των αμερικάνικων υπηρεσιών και ότι πρώην αστυνομικοί ανήκουν στο προσωπικό ασφαλείας της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Εκείνο βέβαια, που δεν σχολίασε ο αρχηγός είναι αν η Αστυνομία πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών ή του ελληνικού λαού. Εκτός αν τη θεωρεί δεδομένη μέσα από τις κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις για το «κύρος των θεσμών» ή αν λαμβάνει υπόψη την πολυκύμαντη σχέση του πολίτη με τον απλό αστυνομικό. Ο αστυνομικός αυτός που προέρχεται από λαϊκή οικογένεια και βρίσκεται χωρίς μέσα ατομικής προστασίας για τον κορονοϊό στο δρόμο, μάλλον απέχθεια θα μας προκαλέσει αν τον δούμε να φορά μάσκα  με στάμπα το λαομίσητο σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. 

Παλιούρας Γιώργος
Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. ε.α.

Δείτε ακόμα...