Η Φινλανδία βλέπει την πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ

Νατοϊκή Άσκηση Ναρκοπολέμου στο Φινλανδικό Αρχιπέλαγος
Νατοϊκή Άσκηση Ναρκοπολέμου στο Φινλανδικό Αρχιπέλαγος 27-28/4/2020

Η Φινλανδία, που αποτελεί έναν από τους στενούς συμμάχους του ΝΑΤΟ, παρακολουθεί στενά την εξέλιξή του, έχοντας κατά νου τη δυνατότητα ένταξης, δήλωσε ο Πρόεδρος Sauli Niinistö σε σεμινάριο του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων. Πρόσθεσε ότι η χώρα θα μπορούσε να συμβάλλει, ώστε η ΕΕ να γίνει ένας ισχυρότερος παράγοντας παγκοσμίως, όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια.

Ο πρόεδρος επαίνεσε επίσης τη πυκνή συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια της χώρας του με άλλες σκανδιναβικές χώρες, τις ΗΠΑ και τη βαθύτερη συνεργασία με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά η Φινλανδία δεν θα συμμετάσχει αυτόματα σε όλες τις πρωτοβουλίες. Στοχεύοντας στην «ενεργή πολιτική σταθερότητας», η χώρα επιθυμεί να βελτιώσει τη «διαλειτουργικότητά της με επιλεγμένους εταίρους», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, ο Niinistö είπε ότι «μαράθηκαν» και ζήτησε διάλογο σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) παρά τις ουσιαστικές διαφορές.

«Ο διάλογος δεν έρχεται απέναντι στη σταθερότητα. Μιλώντας από τη φινλανδική εμπειρία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι και τα δύο στοιχεία μπορούν να χωρέσουν στην ίδια εξίσωση. Η σχέση μας με τη Ρωσία βασίζεται σε έναν ενεργό, ουσιαστικό διάλογο », είπε ο Niinistö.

Η Φινλανδία είναι μια χώρα που βρίσκεται δίπλα στη Ρωσία. Διπλωματικά συζητεί με τη Ρωσία και έχουν επιλυθεί διαφορές τους και στο ΔΔ της Χάγης. Εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ, ενώ αυτή την περίοδο εξετάζει την περίπτωση να γίνει και μέλος του.

Όλοι και πιο πολύ σφίγγει ο κλοιός με χώρες γύρω από τη Ρωσία, όπως και με συμφωνίες όπως η AUKUS γύρω από την Κίνα.

Οι κίνδυνοι από τις κινήσεις που γίνονται από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πολλαπλασιάζουν του κινδύνους για ανάφλεξη σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα γίνονται όλο και πιο πιεστικά. Οι δυο μεγάλες χώρες, Ρωσία και Κίνα, όσο θα αισθάνονται πως η πίεση αυξάνεται, είναι πολύ πιθανό να αντιδράσουν. Και αυτό μόνο κάτι καλό δεν προοιωνίζει.

Με πληροφορίες από: www.euractiv.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...