Η Γαλλία καλεί το ΝΑΤΟ για τη Λιβύη

Φρεγάτα του γαλλικού Ναυτικού Courbet με τις σημαίες της EUROMAVFOR και του NATO ενώ αποπλέει από Τουλόν-πλοίο
Φρεγάτα του γαλλικού Ναυτικού Courbet με τις σημαίες της EUROMAVFOR και του NATO ενώ αποπλέει από Τουλόν / Πηγή: MARCOM

Η όξυνση των ανταγωνισμών στη Λιβύη ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, καλά κρατεί. Όλες αυτές διεκδικούν μερίδιο από τη λεία των μεγάλων ενεργειακών πηγών που διαθέτει η Λιβύη.

Η αναβαθμισμένη παρουσία της Τουρκίας με στρατεύματα και δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία στην ιμπεριαλιστική Γαλλία, που βλέπει νέους «παίχτες» να πατούν για τα καλά πόδι στη Λιβύη.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε δηλώσεις αξιωματούχου της γαλλικής προεδρίας λέγοντας ότι: «Η Γαλλία επιθυμεί συνομιλίες με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με θέμα συζήτησης τον ολοένα και πιο «επιθετικό» και «απαράδεκτο» ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη».

Στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής «συμμαχίας» του ΝΑΤΟ ξέσπασε καυγάς γιατί η Τουρκία σαν Νατοϊκός σύμμαχος παραβίασε το εμπάργκο όπλων που έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ, καθώς και ότι έχει αυξήσει τη ναυτική παρουσία της στα ανοιχτά της Λιβύης.

Επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ παρά τις έντονες ενδονατοϊκές ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, μετέφερε στη λυκοσυμμαχία την ανησυχία του για τη ρωσική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία και τη Λιβύη

Η Γαλλία λυμαίνεται χώρες της Αφρικής, από την εποχή της αποικιοκρατίας. Από το 1960, η ιμπεριαλιστική Γαλλία έχει στείλει στρατεύματα στην βόρεια, τη δυτική και Υποσαχάρια Αφρική δεκάδες φορές, με κυβερνήσεις γκωλικές ή σοσιαλιστικές με σκοπό την υπεράσπιση των συμφερόντων της γαλλικής αστικής τάξης.

Γάλλος στρατιώτης Λεγεωνάριος στο Μάλι
Γάλλος στρατιώτης Λεγεωνάριος στο Μάλι της Αφρικής

Η Λιβύη την τελευταία δεκαετία αποτελεί πεδίο σύγκρουσης μεγάλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, από χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Κατάρ που συνδράμουν, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, η κάθε μια τις δύο κύριες αντιμαχόμενες πλευρές: την GNA του Σαράτζ και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) υπό τον στρατάρχη Χάφταρ.

Αυτό που αποδεικνύεται κάθε φορά, από τις συγκρούσεις μεγάλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, είναι ότι κανένα Ψήφισμα του ΟΗΕ, ή αποφάσεις σχετικά με το εμπάργκο όπλων δεν μπορούν να χαλιναγωγήσουν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή, γιατί είναι αυτά που ευθύνονται για τις εστίες πολέμων και συγκρούσεων. Η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη ενισχύει τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, με προφανή στόχο να εδραιώσουν τη θέση τους, για τον έλεγχο του τεράστιου ενεργειακού πλούτου της χώρας, διαδικασία που ξεκίνησε το 2011 με την ιμπεριαλιστική επέμβαση η οποία ανέτρεψε τον έως τότε σύμμαχό τους Καντάφι, όταν θέλησε να επαναδιαπραγματευτεί τα πετρελαϊκά συμβόλαια με νέους «παίκτες», όπως η Ρωσία και η Κίνα.

ΕΕ επιχείρηση Λιβύη μεταναστες σύλληψη

Για τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, μεγάλες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εμπλέκουν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με την αποστολή πολεμικών πλοίων ή αεροπλάνων επιτήρησης.

Οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας με την εμπλοκή ολοένα και βαθύτερα σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επιδιώκουν τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας μας, για την εξασφάλιση μεριδίων από τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της Λιβύης.

Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Αντίθετα αυξάνουν τους κινδύνους οι Ένοπλες Δυνάμεις να εμπλακούν σε πολεμικό επεισόδιο για την εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει τώρα τις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στον Κόλπο της Λιβύης, στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής αποστολής “IRINI”. Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή.

Ο λαός μας να δυναμώσει την πάλη του για να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας, καθώς και η βάση της Σούδας. Ταυτόχρονα να απαιτήσει την αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι η εξουσία στην οικονομία αλλάξει χέρια. Ο λαός να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, για μια σοσιαλιστική οικονομία, προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Λ.Α

Χάρτης Λιβύη Πετρέλαιο
Χάρτης Πετρελαϊκών κοιτασμάτων κι αγωγών στη Λιβύη

Δείτε ακόμα...