Η κίτρινη πέννα της ιστορίας

Μαθητική παρέλαση 25ης Μαρτίου
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi
Μια άγνωστη πτυχή της  Επανάστασης του 1821.

Καλλιέργεια Εθνικής συνείδησης στο μάθημα της Ιστορίας. Τι εννοούμε καλλιέργεια εθνικής συνείδησης; Αφορμή για το κείμενο αυτό αποτέλεσε η προ ολίγων μηνών συνέντευξη της υπουργού παιδείας από την οποία και προέρχεται η συγκεκριμένη φράση (καλλιέργεια εθνικής συνείδησης).

Ας πάρουμε ένα κλασσικό παράδειγμα πλαστογράφησης της εθνικής συνείδησης. Το ξαναθυμήθηκα εξαιτίας των δηλώσεων της υπουργού, βλέποντας την σχετική ανάρτηση στο twitter από το περιοδικό @praxis_review με αφορμή την επέτειο του θανάτου του λαϊκού αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Παναγιώτη Καρατζά. Οι περισσότεροι είναι σίγουροι ότι ο συγκεκριμένος αγωνιστής δεν τους λέει τίποτα σε αντίθεση π.χ. με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Ας πάρουμε τα γεγονότα, όμως, λίγο ανάποδα. Στις 4 Σεπτεμβρίου 1821 δολοφονήθηκε, κοντά στην Πάτρα από ελληνικό χέρι, ο λαϊκός ηγέτης που πρώτος σήκωσε τη σημαία της επανάστασης του 21, ο Φιλικός και τσαγκάρης Παναγιώτης Καρατζάς. Ο δολοφόνος ονόματι Τσαλαμηδάς άνηκε στους άνδρες του Κουμανιώτη οι οποίοι ήταν τα όργανα των προυχόντων της Πάτρας. Προύχοντες, απανταχού Κουμανιώτηδες και εκκλησία συνεργάστηκαν αρμονικά σε όλη την διάρκεια του τουρκικού ζυγού.

Ο Παναγιώτης Καρατζάς ήταν ο ηγέτης της πραγματικής εξέγερσης που ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου 1821 και αυτός που μαζί με τους άντρες του απελευθέρωσε την Πάτρα η οποία υπήρξε και η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους. 

Δηλαδή με απλά λόγια ο πρωτεργάτης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου στην Πάτρα και όχι στις 25 Μαρτίου.

Ακολούθησε στις 24 Μαρτίου, αναγκασμένος από τα γεγονότα, ο δεσπότης Π. Πατρών Γερμανός (ο οποίος μέχρι τότε κρυβόταν), που μπήκε στην απελευθερωμένη πόλη και παραμέρισε τον τσαγκάρη Καρατζά, εχθρό των κοτζαμπάσηδων, ιδρύοντας ένα “διευθυντήριο”, στο οποίο μαζί με όλους συμμετείχαν και οι μέχρι πριν λίγες ημέρες συνεργάτες και συνδιοικούντες με τους Τούρκους.

Ακολούθησαν την επόμενη τα γεγονότα στα Καλάβρυτα και την Αγία Λαύρα όπου είχαν καταφύγει οι Τούρκοι εγκαταλείποντας την Πάτρα από τις 23 Μαρτίου.

Συνοψίζοντας, 21 Μαρτίου ο Καρατζάς ξεκίνησε την επανάσταση στην Πάτρα, μέχρι τις 23 οι Τούρκοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη και έχουν οχυρωθεί στα Καλάβρυτα. 24 Μαρτίου έρχεται στην Πάτρα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και μαζί με τους εξαφανισμένους (όχι όλους) προκρίτους και κοτζαμπάσηδες ιδρύουν το διευθυντήριο που παραμερίζει τον Καρατζά. Την επόμενη πάνε στα Καλάβρυτα, τα οποία εγκαταλείπουν οι Τούρκοι φεύγοντας για την Τριπολιτσά, με σκοπό να φυλαχτούν. Εκεί άλλωστε μαζεύονταν όλοι οι Τούρκοι της Πελοποννήσου, αφού σε όλες τις περιοχές ακολουθούσαν το παράδειγμα του Καρατζά και ήδη τους χτυπούσαν στην Καλαμάτα, αναγκάζοντάς τους να φύγουν προς την οχυρωμένη Τρίπολη αλλά και σε άλλες περιοχές. 

Από όσα ανέφερα παραπάνω και τα οποία αποτελούν τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα, πώς φτάσαμε στην παραχάραξη της ιστορίας μέσα από την οποία καλλιεργείται ακόμη και σήμερα η εθνική συνείδηση των αρίστων; Για να φτάσουμε σε όσα σήμερα διδάσκονται στους νέους μας μέσα από τα βιβλία της σχολικής ιστορίας, χρειάστηκαν να περάσουν 17 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, δηλαδή να φτάσουμε στο 1838. 

Τότε η κυβέρνηση του «ελέω Θεού» βασιλέα Όθωνα Βίτελσμπαχ, στην προσπάθειά της για να κόψει κάθε δεσμό με την Α΄ Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου, 20 Δεκεμβρίου 1821 – 16 Ιανουαρίου 1822, που ψήφισε πολίτευμα δημοκρατικό και σύνταγμα, προχώρησε στην μετάθεση της επετείου στις 25 Μάρτη. Η μετάθεση αυτή έγινε σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό κατεστημένο (επιλέχθηκε η 25 Μαρτίου ώστε να ταυτιστεί αυθαίρετα η επέτειος με τον «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου» και να πάρει θρησκευτική απόχρωση). 

Έτσι με αυτό τον τρόπο ο Παναγιώτης Καρατζάς σβήστηκε από την “εθνική συνείδηση” και την θέση του πήρε η πλαστογραφία της.

Θα μπορούσαν να γραφτούν δεκάδες τέτοιες αναρτήσεις, πχ. για την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς Ναζί που δήθεν κήρυξε ο Γ. Παπανδρέου, ή για το ποια ήταν η μάχη που οδήγησε ουσιαστικά στην ήττα των ναζί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κλπ. Επέλεξα μία από τις λιγότερο γνωστές, με την ευκαιρία της επετείου που πλησιάζει σε λίγες ημέρες, αλλά και του εορτασμού των 200 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης που θα γιορταστεί μέσα στον επόμενο χρόνο και ο Παναγιώτης Καρατζάς θα απουσιάζει.

Ρούλα Καραγιάννη
Εκπαιδευτικός

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...