Η Κούβα αποτίει φόρο τιμής στη Vilma Espín

Vilma Espín Guillois / Κούβα

Μέχρι τις 20 Ιουνίου, ολόκληρη η χώρα θα αποτίει φόρο τιμής στη Vilma Espín Guillois, την για πάντα πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κουβανών Γυναικών (FMC), με αφορμή τον εορτασμό των 14 χρόνων από το θάνατό της.

Αυτό ανέφερε στην εφημερίδα Granma η Osmayda Hernández Beleño, μέλος της Εθνικής Γραμματείας της FMC, ανακοινώνοντας ότι οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στις γειτονιές και τους χώρους δουλειά θα γίνουν με όλα τα μέτρα προφύλαξης αντι-COVID-19.

Θα είναι και ευκαιρία να τιμήσουν γυναίκες και άνδρες – επιστήμονες του τομέα υγείας και παραγωγής τροφίμων έχουν ενεργή συμμετοχή στη μάχη με την πανδημία, είπε.

Η Βίλμα Εσπίν υπήρξε ηγετικό στέλεχος του Κινήματος της 26ης Ιουλίου και από το 1958, μαχήτρια στη Σιέρα Μαέστρα, αξιωματικός στο 2ο ανατολικό μέτωπο Frank País (Φρανκ Παΐς).

Από την πρώτη μέρα του θριάμβου της Επανάστασης το 1959, πάλεψε σκληρά για τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση των γυναικών, ιδρύοντας την στις 23 Αυγούστου 1960, την Ομοσπονδία Γυναικών (FMC) του νησιού της επανάστασης.

Πέθανε στην Αβάνα στις 18 Ιουνίου 2007 και από τότε «ξεκουράζεται» στο Μαυσωλείο Frank País, στο Σαντιάγο της Κούβας.

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...