Η κυβέρνηση να λάβει μέτρα προστασίας για τους στρατευμένους και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Τα προβλήματα που προέκυψαν από τα ελλιπή μέτρα προστασίας σε στρατευμένους που μεταφέρθηκαν από το Κέντρο Εκπαίδευσης της Θήβας στο στρατόπεδο «Κολοκοτρώνη» στην Τρίπολη, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η μεταφορά των στρατιωτών με πούλμαν από τη Θήβα προς την Τρίπολη, έγινε χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης και χωρίς να γίνουν προηγουμένως διαγνωστικά τεστ. Μετά τη μεταφορά τους βρέθηκαν δύο φαντάροι θετικοί στον κορονοϊό, ενώ οι υπόλοιποι είκοσι οκτώ (28) μπήκαν σε καραντίνα.

Η διοίκηση του στρατοπέδου πρότεινε στους φαντάρους είτε να πάρουν δεκατέσσερις ημέρες ειδική άδεια και με δικά τους έξοδα και μέσα να μετακινηθούν προς την κατοικία τους, είτε να μείνουν καραντίνα εντός του στρατοπέδου. Τους προτάθηκε από τη διοίκηση να υπογράψουν και υπεύθυνη δήλωση ότι ο Στρατός δεν έχει καμιά ευθύνη για το πώς θα μεταφερθούν στις κατοικίες τους και ότι με την επιστροφή τους έχουν υποχρέωση, με δικά τους έξοδα, να κάνουν τεστ που να αποδεικνύει ότι δεν είναι θετικοί.

Ο Νίκος Παπαναστάσης επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν κατηγορεί τη διοίκηση του στρατοπέδου της Τρίπολης, αλλά την κυβέρνηση που αφήνει ακάλυπτους και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τους ανθρώπους που υπηρετούν στις μονάδες και τους στρατευμένους.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, επιχείρησε να παρουσιάσει το μαύρο – άσπρο, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα προστασίας των στρατευμένων από την πανδημία, ενώ υπεραμύνθηκε της πρακτικής της κυβέρνησης να μεταφέρει την ευθύνη για τη μεταφορά και τα έξοδα στους ίδιους τους στρατευμένους και τις οικογένειές τους, με το πρόσχημα της ασφάλειας.

Την έλλειψη μέτρων σε μια σειρά μονάδες και τα προβλήματα που προέκυψαν, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, επισήμανε στη δευτερολογία του ο Ν. Παπαναστάσης, υπενθυμίζοντας το μπαράζ των Ερωτήσεων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για μονάδες όπως στην Ξάνθη, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κω, στη Μυτιλήνη, για τα υποβρύχια,  την ΕΛΔΥΚ κ.ά.

Υπενθύμισε ακόμα ότι το ΚΚΕ επανειλημμένως έχει καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, προτάσεις που στηρίζονται στην καλή γνώση του χώρου, αλλά και στη  συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας των στρατευμένων, του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, προτάσεις πάντως που στην πλειοψηφία τους δεν έχει κάνει δεκτές η κυβέρνηση η οποία δεν αποδέχεται την αποτυχία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δείτε ακόμα...