Η ΠΕΑΠΣ για 17 Νοέμβρη: ” Το Πολυτεχνείο ζει”

Πολυτεχνείο 1973
Ο λαός ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των φοιτητών

“ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ”, τονίζει στην ανακοίνωσή της για τα 47 χρόνια απ’ τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου η Πανελλήνια Ένωση Απόστρατων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ).  “Ο κυβερνητικός αυταρχισμός  και οι κατασταλτικές παρεμβάσεις της αστυνομίας στους «ιερούς» χώρους της μόρφωσης, αποτελούν την αρχή του τέλους για την ελεύθερη έκφραση της νεολαίας μας”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:    

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ε.Α.Π.Σ) τιμά την 47η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου και τον αγώνα τους κατά της λαομίσητης χούντας των συνταγματαρχών.

Τα  συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ» είναι διαχρονικά.

Το 1973 στρέφονταν κατά της 7χρονης δικτατορίας που δολοφονούσε, φυλάκιζε, βασάνιζε και εκτόπιζε στα ξερονήσια όλους όσους αντιστέκονταν στον εκφασισμό της κοινωνίας.

Στις μέρες μας, τα συνθήματα αυτά, καθρεφτίζουν ανάγλυφα τις περιπέτειες της Παιδείας μας, που αλληθωρίζει προς την ιδιωτική εκπαίδευση κάτι που συνεπάγεται τον περιορισμό του δημόσιου χαρακτήρα της. Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο κυβερνητικός αυταρχισμός  και οι κατασταλτικές παρεμβάσεις της αστυνομίας στους «ιερούς» χώρους της μόρφωσης, αποτελούν την αρχή του τέλους για την ελεύθερη έκφραση της νεολαίας μας, του πλέον υγιούς κομματιού της ελληνικής κοινωνίας .

Απεικονίζουν την οικονομική, κοινωνική και υγειονομική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία με  χιλιάδες οικογένειες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς να μπορούν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη. Δυστυχώς η περιβόητη «ανάπτυξη για όλους», που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, ακουμπά μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα  και όχι το λαό. Η ανεργία βρίσκεται στα ύψη! Οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι συνθλίβονται κάτω από το βάρος της  καρατόμησης μισθών και συντάξεων! Τα αναφαίρετα δικαίωματά τους στην υγεία, την κοινωνική περίθαλψη, την πρόνοια, ακόμη και στην κατοικία, έχουν θυσιαστεί στον βωμό της οικονομικής κρίσης.

Οι συνδικαλιστικές ελευθερίες μπαίνουν ξανά «στο γύψο»  με τα νομοσχέδια εργοδοτικής έμπνευσης και τις απαγορεύσεις, ακόμη και για συγκεντρώσεις επετειακού χαρακτήρα, να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Με την εισβολή του «κορωνοϊού» στη ζωή μας, εκτός από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, αποτέλεσμα και της  υποστελέχωσης του εθνικού  συστήματος υγείας, φουντώνει και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η ανεργία – μέσω της αναστολής εργασίας-  και η εξαντλητική εργασία, χωρίς δικαιώματα.

Η Ελλάδα, παρά τη διαχρονική της συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ετήσια πολυδάπανη χρηματοδότησή του, από τον κρατικό μας προυπολογισμό, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν ωφελήθηκε από την επιλογή της αυτή. Στα κρίσιμα εθνικά μας θέματα, ο στρατιωτικός αυτός οργανισμός «ποιεί την νήσσαν»! Η μισή Κύπρος παραμένει προτεκτοράτο και ορμητήριο των Τούρκων. Στη δε επεκτατικότητα των γειτόνων μας, κάνουν τον «Πόντιο         Πιλάτο»!

Σήμερα που η Μεσόγειος αποτελεί πεδίο οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού για Ε.Ε., Η.Π.Α., Ρωσία, Κίνα και άλλες χώρες, οι βάσεις του  ΝΑΤΟ, στη χώρα μας, ίσως αποτελέσουν μελλοντικό στόχο αντίθετων συμφερόντων ή ορμητήριο επεμβάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για την ασφάλεια της χώρας μας.

Και ενώ οι κατ’ επίφαση «προστάτες» μας, μας καθησυχάζουν με βαρύγδουπες επικοινωνιακές ανακοινώσεις, οι Τούρκοι, όντας «συνέταιροί» μας στο ΝΑΤΟ, παραβιάζουν κατ΄ επανάληψη τον εναέριο και θαλάσσιο κυριαρχικό μας χώρο, την ελληνική υφαλοκρηπίδα και έχουν βάλει στο στόχαστρο την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ), χωρίς το ΝΑΤΟ , οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε. να κάνουν κάτι για την παρεμπόδιση αυτής της επικίνδυνης και προκλητικής επεκτατικής πολιτικής.

Εμείς, όμως, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα πρέπει να γίνουμε φραγμός στους σχεδιασμούς όλων αυτών των ξένων δυνάμεων  που το μόνο που επιδιώκουν είναι η διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων σε βάρος των αδύναμων κρατών. Δεν έχουμε κανένα κέρδος να γίνουμε τα πιόνια του ενός ή του άλλου διακινδυνεύοντας τις ζωές μας.

Τιμάμε την παρακαταθήκη που μας άφησαν οι αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Απομονώνουμε τους σύγχρονους υμνητές της χούντας και τις φασιστικές τους ιδεολογίες και μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, επαγρυπνούμε χωρίς να  επαναπαυόμαστε, γιατί το αυγό του φιδιού είναι εύκολο να ξαναγεννήσει «εθνοσωτήρες», ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες ανέχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης που ζει, μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ακόμα νωπά, επίκαιρα και αδικαίωτα. Τιμή στον αγώνα και τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου είναι η εκπλήρωση των οραμάτων για τα οποία αγωνίσθηκαν, βασανίσθηκαν και μαρτύρησαν, καταθέτοντας ακόμα και τη ζωή τους.

Η Π.Ε.Α.Π.Σ. θα βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα ακόμα και σ’ αυτές τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας. Κάτω από τη μάσκα πάντα θα υπάρχει φωνή για να τερματιστεί αυτή η επικίδυνη κατάσταση και θα αγωνιζόμαστε στο πλευρό όλων όσων συνεχίζουν να παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο.

Δείτε ακόμα...