Η Πολωνία θα αγοράσει Patriot από τις ΗΠΑ έναντι 15 δισ. δολ. ανακοίνωσε το Πεντάγωνο

Συστοιχία Patriot στην Πολωνία
Συστοιχία Patriot στην Πολωνία

Η Πολωνία έχει υποβάλει αίτημα για να αποκτήσει έναντι τιμήματος 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων συστήματα ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας Patriot από τις ΗΠΑ, αποκάλυψε χθες Τετάρτη το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για τις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό, η DSCA (Defense Security Cooperation Agency), εξήγησε πως η πώληση θα συμπεριλάβει ως και 48 συστήματα εκτόξευσης και ως και 644 πυραύλους PAC-3, καθώς και τα απαραίτητα ραντάρ και εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τη DSCA, το υπουργείο Εξωτερικών, από τη συγκατάθεση του οποίου εξαρτώνται οι εξαγωγές όπλων, ενέκρινε τη συναλλαγή.

«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει τις δυνατότητες της Πολωνίας ως προς την αντιπυραυλική άμυνα και θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Πολωνίας να εκσυγχρονίσει το υλικό της και να αυξήσει τη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της υπηρεσίας.

Τα συστήματα Patriot έχουν σχεδιαστεί για να αναχαιτίζουν πυραύλους και αεροσκάφη ακόμη κι αν κινούνται με πολύ υψηλές ταχύτητες. Με συστοιχίες Patriot έχει ενισχυθεί και η κυβέρνηση Ζελένσκι.

Όλο και περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ προμηθεύονται το αντιαεροπορικό σύστημα. Η Ελλάδα που έχει στο οπλοστάσιο της τους Patriot από το 2003 έχει αποστείλει μια συστοιχία στη Σαουδική Αραβία.

Το σύστημα Patriot

Το σύστημα PATRIOT είναι Αμερικανικής κατασκευής. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.

Αποτελείται από:

  • το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC)
  • το Ραντάρ (Radar Set)
  • το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και
  • τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations).

Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής.

Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).

Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι 6 ECS, και διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου.

Η ΠΑ διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...