Η Ρωσία και η Εσθονία απελαύνουν πρεσβευτές, υποβαθμίζουν τις διπλωματικές σχέσεις τους

Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις με την Εσθονία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την για “απόλυτη ρωσοφοβία”, και το Ταλίν απάντησε λέγοντας στον πρεσβευτή της Μόσχας στη Βαλτική χώρα να φύγει.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως είπε στον Εσθονό πρεσβευτή ότι πρέπει να φύγει τον ερχόμενο μήνα, και ότι οι δύο χώρες θα εκπροσωπούνται στην πρωτεύουσα η μία της άλλης από έναν προσωρινό επιτετραμμένο αντί από πρεσβευτή.

Η Εσθονία αντέδρασε λέγοντας κι αυτή από την πλευρά της στον Ρώσο πρεσβευτή να φύγει από τη χώρα μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρεϊνσάλου.

“Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία καθώς η Ρωσία σχεδιάζει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, και καλούμε και άλλες χώρες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις να αυξήσουν τη βοήθειά τους στην Ουκρανία”, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ρεϊνσάλου.

Η Μόσχα ανέφερε πως η σημερινή κίνηση έγινε σε απάντηση στην απόφαση της Εσθονίας να μειώσει το μέγεθος του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στο Ταλίν.

“Τα τελευταία χρόνια η εσθονική ηγεσία έχει καταστρέψει ηθελημένα όλο το εύρος των σχέσεων με τη Ρωσία. Η απόλυτη ρωσοφοβία, η καλλιέργεια εχθρότητας προς τη χώρα μας έχουν αναχθεί από το Ταλίν σε κρατική πολιτική”, ανέφερε.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση των σχέσεων, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε: “Το εσθονικό καθεστώς πήρε αυτό που του άξιζε”.

Η Εσθονία είπε στη Ρωσία στις 11 Ιανουαρίου να μειώσει τον αριθμό των διπλωματών στην πρεσβεία της στο Ταλίν σε οκτώ, όσος και ο αριθμός των Εσθονών διπλωματών στη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...