Η Ρωσία καταργεί τη βίζα για τους πολίτες της Γεωργίας

Πολιτική αναταραχή προκάλεσε στην Γεωργία η απόφαση της Μόσχας να καταργήσει το καθεστώς βίζας για τους Γεωργιανούς πολίτες, ενώ παράλληλα ήρε την απαγόρευση των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών που επιβλήθηκε το 2019 μετά από αντιρωσικές διαδηλώσεις.

Η άρση της απαγόρευσης για τις απευθείας πτήσεις έγινε με σχετικό διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης, στο οποίο αναφέρεται επίσης ότι οι Γεωργιανοί πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ρωσία χωρίς βίζα.

Oι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα πραγματοποιούν επτά πτήσεις εβδομαδιαίως μεταξύ της Μόσχας και της πρωτεύουσας της Γεωργίας Τμπιλίσι, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας.

Η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας οξύνεται και στην Γεωργία όπως εκφράζεται και στο εσωτερικό της ηγεσίας της χώρας. Η απόφαση της Ρωσίας να άρει τις προϋποθέσεις βίζας για τους πολίτες της Γεωργίας θα πυροδοτήσει πολιτική ένταση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, είπε η πρόεδρος, Σαλόμε Ζουραμπισβίλι, και «όταν η Ρωσία κάνει τέτοια βήματα, το κάνει με γνώμονα τα δικά της συμφέροντα».

«Άλλη μια ρωσική πρόκληση! Η επανέναρξη των απευθείας πτήσεων και η άρση της βίζας με τη Γεωργία είναι απαράδεκτη όσο η Ρωσία συνεχίζει την επιθετικότητά της στην Ουκρανία και κατέχει το έδαφός μας», επισήμανε η πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Γεωργιανός ΥΠΕΞ χαιρέτισε την απόφαση της ρωσικής ηγεσίας λέγοντας πως «περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες μας διαμένουν στη Ρωσική Ομοσπονδία και έχουν πολύ στενούς δεσμούς με ανθρώπους, συγγενείς, αγαπημένα πρόσωπα που διαμένουν στη Γεωργία».

Η Ρωσία επιτρέπει στους πολίτες των περισσότερων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών την πρόσβαση στη χώρα χωρίς βίζα, αλλά επέβαλε καθεστώς βίζας στους Γεωργιανούς το 2000, επικαλούμενη τον κίνδυνο τρομοκρατίας στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου. Η Μόσχα απαγόρευσε τις απευθείας πτήσεις προς τη Γεωργία το 2019, μετά από αντιρωσικές διαδηλώσεις.

Η Μόσχα και η Τιφλίδα δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις από το 2008, όταν διεξήγαγαν έναν σύντομο πόλεμο και στη συνέχεια η Ρωσία αναγνώρισε την «αυτονομία» της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...