Η Ρωσία παίρνει στρατιωτικά το πάνω χέρι στην Ουκρανία λέει η υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας

Η Ρωσία είναι κοντά στο να πάρει στρατιωτικά το πάνω χέρι στην Ουκρανία προειδοποίησε σήμερα η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι αυτό οφείλεται στο μεγαλύτερο απόθεμα δυνάμεων αλλά και «υλικής υποστήριξης» από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κίνα.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση αποτίμησης κινδύνων από τις νορβηγικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Νιλς Αντρέας Στένσονς δήλωσε πως το Κίεβο θα έχει ανάγκη μιας «σημαντικής δυτικής στρατιωτικής βοήθειας» ώστε να ελπίζει ότι θα ανατρέψει την κατάσταση. «Σε αυτόν τον πόλεμο, η Ρωσία είναι τώρα σε μια πιο ισχυρή θέση απ΄ό,τι πριν από ένα χρόνο και είναι κοντά στο να πάρει το πλεονέκτημα», δήλωσε ο Στένσονς στους δημοσιογράφους.

Είπε πως η Ρωσία «μπορεί να στρατολογήσει περίπου τριπλάσιο αριθμό στρατιωτών από την Ουκρανία», πως η «Μόσχα προσαρμόζεται καλύτερα του αναμενομένου στις κυρώσεις» και πως η βιομηχανία μπορεί πλέον να παράγει πυρομαχικά, οχήματα μάχης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους που επιτρέπουν στις δυνάμεις της να «διατηρούν τις πολεμικές προσπάθειές τους όλο τον χρόνο». Η Ρωσία, είπε, επωφελείται από τη στρατιωτική υποστήριξη της Βόρειας Κορέας, του Ιράν, της Λευκορωσίας και της Κίνας, η οποία όπως είπε δεν έχει παράσχει όπλα αλλά «μηχανές, οχήματα, ηλεκτρονικά και εξαρτήματα» χρήσιμα στη ρωσική βιομηχανία εξοπλισμών.

«Θα χρειαστεί σημαντική δυτική βοήθεια σε εξοπλισμούς προκειμένου οι ουκρανικές δυνάμεις να μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να ξαναπάρουν την πρωτοβουλία στη σύγκρουση», είπε, επικεντρώνοντας στις ανάγκες για πυρομαχικά, όπλα μεγάλου βεληνεκούς, αντιαεροπορική άμυνα, άρματα και μαχητικά αεροσκάφη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...