Η Ρωσία σταματά από αύριο την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία

Η φινλανδική εταιρεία φυσικού αερίου Gasum, ανακοίνωσε σήμερα, μέσω της ιστοσελίδας της, πως ενημερώθηκε από την Gazprom ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα διακοπούν αύριο Σάββατο 21 Μαΐου, το πρωΐ.

«Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαΐου, η Gazprom Export ενημέρωσε την Gasum ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία στο πλαίσιο της σύμβασης προμήθειας της Gasum θα διακοπούν το Σάββατο 21 Μαΐου 2022 στις 07:00», ανέφερε η ανακοίνωση. Από τις 21 Μαΐου, κατά την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, η εταιρεία θα προμηθεύει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές, μέσω του αγωγού Balticconnector, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τα πρατήρια καυσίμων της εταιρείας στην περιοχή του δικτύου φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Η εξέλιξη έρχεται ως συνέπεια της δήλωσης της Gasum, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι δεν αποδέχεται την απαίτηση της Gazprom Export να μεταβεί σε πληρωμές σε ρούβλια και συνεπώς δεν θα πραγματοποιεί πληρωμές σε ρούβλια ή βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας πληρωμής της Gazprom Export.

Ερωτηθείς για το θέμα, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι «είναι προφανές ότι κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει τίποτα δωρεάν».

Η Φινλανδία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, αλλά το συγκεκριμένο καύσιμο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το ένα δέκατο της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας. Την περασμένη Κυριακή, η Ρωσία διέκοψε επίσης την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...